Hírek

Alaszka: vulkán kutatás drónnal

Alaszkai tudósok drónokat használnak, amelyeket gázérzékelőkkel szereltek fel, hogy mérjék a vulkáni aktivitást. Alaszkában több mint 20 aktív vulkán található, az Alaszkai Vulkánmegfigyelő Intézet folyamatosan figyelemmel tartja ezeket. Figyelik a szeizmikus és infrahangaktivitást, valamint a vizuális jeleket, például a hamufelhőket is. Egy coloradói kutatókból álló csoport most drónokat használ, hogy részletesebb információkat gyűjtsön.

alaszka1

A drónok a vulkánok fölött repülnek és érzékeny gázérzékelőket használnak a vulkán aktivitásának jobb tanulmányozása érdekében. Az új technológia lehetővé teszi a vulkáni kibocsátás pontosabb mérését. Christoph Kern az Alaszkai Vulkánmegfigyelő Intézet kutatója azt mondta, hogy drónokat használnak vulkáni gázok mérésére és fotogrammetriai mérésekre a Makushin vulkán csúcsán.

alaszka2

Az Aleut-szigetekhez tartozó Makushin-vulkán ugyanis az egyik legaktívabb 52 alaszkai vulkán közül.

A kutatást az eredetileg még a NASA-val történt együttműködés keretében kifejlesztett drónokkal végzik. A Dutch Harbor repülőtérről indított drón innovatív felhasználása biztonságosabb és pontosabb módszert biztosít a vulkánkutatás számára, a drónokkal nyert adatok pedig hozzájárulnak a vulkánkitörések előrejelzésének fejlédéséhez.

Szólj hozzá