Hírek

Drónraj-műveleti módszereket fejleszt a Királyi Haditengerészet

Az Egyesült Királyság a SeeByte-ot választotta egy olyan programhoz, amely módszereket keres a Királyi Haditengerészet számára a drónrajok biztonságos működtetésére.

angol1

Az Egyesült Királyság Védelmi Tudományos és Technológiai Laboratóriumával (DSTL) a SeeByte-el kötött szerződést arra, hogy biztonságos autonóm rendszert fejlesszen a vegyes többtartományos drónrajokhoz.

A fejlesztés első fázisában kidolgozzák azt a technikát, amely összekapcsolja a drónokat, hogy azok együttműködve, rajokban bevethetők legyenek. Itt a technológiai fejlesztés mellett fontos szerepet kap a kiberkockázatok csökkentése is.

angol2

A munkát a Blue Bear technológiai céggel együttműködésben végzik, akiknek már van autonóm rendszerekben tapasztalatuk.

A fejlesztés első fázisa egy évig tart. Azt követik a tesztek és az értékelések. 

„Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy egy ilyen izgalmas projektnek az első szakaszában, a Blue Bear-rel együtt dolgozunk a legsürgetőbb védelmi kihívások megoldásán a biztonságos, autonóm drónrajok vezérlése terén” – mondta Scott Reed, a SeeByte technológiai igazgatója.

Májusban a DSTL az Egyesült Államokkal és Ausztráliával együttműködve már végzett kísérleteket egy mesterséges intelligencia (AI) által támogatott katonai légi drónrajjal. A teszt biztosította az AI-platformok és a pilóta nélküli rendszerek közötti interoperabilitást a valós idejű fenyegetésekkel szemben.

Tavaly az Egyesült Királyság Királyi Légiereje megerősítette, hogy több drónraja készen áll a légvédelmi küldetésekre. Tették ezt azután, hogy véget ért öt különböző drónmodell hároméves tesztelése.

Szólj hozzá