Hírek

Drónokkal ellenőrzik a növekvő parlagfüves területeket

A polgárőrök drónokkal ellenőrzik a növekvő parlagfüves területeket – az invazív gyommal szembeni küzdelemben kevésbé ismert módszerek is vannak. Polgárőrök a parlagfűmentes településekért címmel a múlt hétvégén hirdették meg Zalában a civil szervezet parlagfű elleni védekezést segítő idei országos projektjét – számolt be a Zaol.hu. Az Agrárminisztérium felkérésére és támogatásával immár 9. alkalommal indították útjára az akciót, melyben évről évre sok száz polgárőr vesz részt országszerte.

Polgarorseg 1 e1622802915626

A projektnyitó eseményen Dr. Marczali Zsolt Ferenc, a MATE NI Növényvédelmi Tanszék keszthelyi Georgikon kampuszának egyetemi docense elmondta: hazánkban egyedülálló módon több évtizedes adatsorral rendelkezünk az ország szántóterületeinek gyomosodási viszonyairól és azok változásairól. Az 1940-es évek végén indult országos szántóföldi gyomfelvételezések során jól kirajzolódott a parlagfű előretörése. Míg 1953-ban csak a 21. helyet foglalta el a gyomnövények sorrendjében, addig az 1997-ben zárult negyedik felvételezés idejére már vezető pozícióba került, s ezt megőrizte a legutóbbi országos felmérésig.

A gyomnövény irtására törvény kötelez mindenkit, viszont nem sok szó esik arról, hogyan lehet megelőzni a parlagfű terjedését. Dr. Marczali Zsolt Ferenc rámutatott: jól beállt gyepekbe az allergén gyomnövény nem hatol be, ezért alapvető fontosságú a régi legelők, kaszálók fenntartása, ezeket nem szabadna beszántani. Ilyen területeken az őshonos növények visszafoglalják életterüket, és néhány év alatt kiszorítják a gyomnövényt. Mivel erdőkbe sem hatol be, hosszú távon jó megelőző lépésnek bizonyulhat a parlagterületek erdősítése.

Szólj hozzá