Dróntechnológia Hírek

A Kaspersky bőrönd méretű hordozható anti-drón rendszert készített

A Kaspersky Lab orosz szoftvercég egy bőröndnyi méretű hordozható eszközt készített a drónok észlelésére. Az Antidrone Portable egy kormányzati és kereskedelmi biztonsági eszköz. A rendszer a cég megfogalmazása szerint az „idegen” rádióhullámok érzékelésével működik.

kasp1

A Kaspersky Lab egy számítógépes biztonsági megoldásokat kínáló cég, melyet Natalia Kaszperszkaja és Jevgenyij Valentyinovics Kaszperszkij alapított még 1997-ben. Szoftverkínálatukhoz tartoznak az antivírus, kémprogramirtó, levélszűrő és behatolásmegelőző alkalmazások. A Kaspersky Lab cég központja Moszkvában van, de irodáik a világ több pontján megtalálhatóak. Víruskereső motorja az egyik legszélesebb körben használt antivírus motorrá vált a piacon. 2015 óta több nyugati média és az amerikai kormány vádolta azzal a Kasperskyt, hogy közeli kapcsolatot ápol az orosz kormánnyal. 2017-ben Donald Trump elnök aláírt egy olyan törvényt, ami megtiltotta a program használatát az amerikai kormány számítógépein. 2018-ban a magyar kormány is megtiltotta használatát a kormányzati számítógépeken.

A Kaspersky Lab most egy olyan hordozható eszközt készített, amely alkalmas a kisebb, kereskedelmi forgalomban kapható drónok észlelésére. Az Antidrone Portable egy kormányzati és kereskedelmi használatra szánt biztonsági megoldás, amely rádiófrekvenciás detektorral rendelkezik. Súlya kevesebb mint 5 kilogramm, és guruló bőröndben szállítható. A drónok grafikus felületen történő követéséhez a kezelő a Kaspersky Antidrone szoftverét egy táblagépen használhatja.

A Kaspersky Lab szerint a kütyü egy kilométeres körzetben képes pontosan meghatározni a legtöbb dróntípus pontos helyét, illetve a kezelő pozícióját is. A berendezés akkumulátorról üzemelve két órán át használható.

2019-ben a Kaspersky kiadta az Antidrone hardvert és szoftvert, amely segít megvédeni „a kritikus infrastruktúrát, ipari létesítményeket, közlekedési infrastruktúrát és nyilvános eseményeket a drónokkal való visszaélésekkel szemben”.

A hordozható kütyü Vlagyimir Turov, az Antidrone program vezetője szerint a további fejlesztések eredménye.

“A pilóta nélküli járművek fejlődnek, és a használatukkal kapcsolatos kockázatok nőnek” – mondta Turov, hangsúlyozva, hogy az azonosítás jelenti a drónvédelem legnagyobb kihívását. Tömegben vagy sűrű városi infrastruktúra között egy apró kereskedelmi drónt „szinte lehetetlen” azonosítani – teszi hozzá.

Míg az elmúlt évtizedben a drónra szerelt kamerák segítették a professzionális és amatőr filmeseket abban, hogy csodálatos képeket készítsenek, a technológiát nem tartott sokáig militarizálni. A szíriai háború idején az Iszlám Állam fegyveresei nem csak felderítésre, hanem öngyilkos merényletekre is alkalmaztak apró polgári kvadrokoptereket. A drónok az ukrajnai konfliktusban is fontos szerepet játszottak, a felderítéstől és a tüzérségi tűz irányításától a gránátok ellenséges állásokra való ledobásáig.

Szólj hozzá