Drónok kora Hírek

A drónipar komoly gazdasági és munkaerőpiaci tényező

A drónok fejlődése az elmúlt években jelentős mértékben felgyorsult. A drónok egyre kisebbek, könnyebbek és olcsóbbak lettek, ugyanakkor egyre fejlettebb kamerákkal és szenzorokkal vannak felszerelve. Ez lehetővé teszi számukra, hogy egyre komplexebb feladatokat végezzenek el.

drone

Olyan iparággal állunk szemben, amelynek relevanciája abban is megmutatkozik, hogy az Európai Bizottság adatai szerint 2050-ig csak az EU-ban mintegy 150 ezer munkahelyet teremt, széles szakmai profillal a legkeresettebbek között.

Jelenleg számtalan állás van a pilóta nélküli légi járművekhez kapcsolódóan, és ez várhatóan növekedni fog a következő években.

drone3

A Világgazdasági Fórum legfrissebb Future of Jobs 2023-as jelentése szerint a nem humanoid robotok azon technológiai fejlesztések közé tartoznak, amelyeket a következő években bevezetnek a vállalatoknál A pilóta nélküli repülőgépek pedig ebbe a kategóriába tartoznak. Így a drónpilóta képzés jövőbeli munkalehetőségként pozicionálja magát. Az Európai Bizottság előrejelzése szerint ez az iparág 2050-re 150 000 munkahelyet teremt majd az Európai Unióban.

A globális kereskedelmi drónpiac méretét 2022-ben 19,89 milliárd USD-ra becsülték, és 2023 és 2030 között várhatóan 13,9%-os összetett éves növekedési rátával (CAGR) fog növekedni a Grand View Research jelentés előrejelzése szerint. A növekedéshez hozzájárul majd az olyan technológiák integrálása, mint például a mesterséges intelligencia (AI) , amelyek megkönnyítik a valós idejű vizuális és környezeti adatok gyűjtését és elemzését. A jelentés megjegyzi: „A mesterséges intelligencia, az érzékelőelemzés, az adatfeldolgozás és a hálózati képességek elősegítik a drónok együttműködését 3D nyomtatók, robotok és egyéb technológiák”.

A Spanyol Állami Repülésbiztonsági Ügynökség (AESA) adatai szerint Spanyolországban 2022 végéig 71 177 üzemeltetőt regisztráltak, ami majdnem kétszerese a 2021-es számnak, ami a virágzó drónszektort tükrözi. Az ENAIRE, Spanyolország nemzeti léginavigációs menedzsere adatai is erre a növekedésre utalnak: 2022-ben 70%-kal nőtt a drónok iránti kereslet az előző évhez képest.

drone2

A dróntechnológia számos iparágban egyre fontosabb szerepet játszik, és ez a jövőben is így lesz, mert ezek az eszközök egyre erősebbek, robusztusabbak és intelligensebbek. Egyes területeken különösen erős hatásuk, például a film és a televíziózás területén. Íme egy példa a leginkább keresett munkaprofilokból. 

Tűzoltás, kutatási és mentési műveletek, tengeri mentés, határellenőrzés, út- vagy termésfigyelés, szerkezeti károk felmérése, létfontosságú kellékek szállítása… A drónok gyors kárfelmérést tesznek lehetővé, és segítik a segélyszolgálatok és a biztonsági erők erőfeszítéseinek összehangolását.  

Kompakt kialakításuk miatt gyorsan bevethetők, hogy segítsenek ezekben a műveletekben és életeket menthessenek. Biztonságos módot nyújtanak az emberre veszélyes területeken történő adatgyűjtésre és a pilóta repülőgépek számára nehezen megközelíthető területek megfigyelésére is. A drónokat természeti katasztrófák, például hurrikánok, árvizek, földrengések és földcsuszamlások által érintett területek feltérképezésére is használják.

A katonaságban egyre gyakrabban alkalmazzák az UAV-kat a konfliktusokban. Többek között felderítéshez, megfigyeléshez, kárfelméréshez, hírszerzéshez, kutatási és mentési műveletekhez, légiforgalmi irányításhoz, nehéz teherszállításhoz, konvojvédelemhez és csapásmérő küldetésekhez.

drone6

A drónpilóták a mezőgazdaságban és az állattenyésztésben is dolgoznak, hogy javítsák a terméshozamot, figyelemmel kísérjék az állatállományt és támogassák a vagyonkezelést. Adatgyűjtésre és feladatok automatizálására használják őket. Ily módon javítják a termelékenységet. Ezek az eszközök lehetővé teszik az ültetvények növekedésének és egészségi állapotának felmérését is.

Röviden: nélkülözhetetlenek a precíziós gazdálkodáshoz. Ez a gazdaságirányítási koncepció magában foglalja az érzékelők és elemző eszközök használatát a termények stratégiai forgatásához és hatékonyabb ültetéséhez. Ez egy módja a hozamok optimalizálásának és a költségek csökkentésének. A drónokat az ültetésben, az öntözéstervezésben, az erőforrások elosztásában, a fenntarthatóság megfigyelésében és a földfelügyeletben alkalmazzák.

A környezetvédelem területén a pilóta nélküli légi járművek is használhatók a klímaváltozás elleni küzdelemben (felmérik a felszíni visszaverődést, és rögzítik, hogy egy régióban mennyi napenergia verődik vissza és nyel el). Többek között olyan feladatokat is végeznek, mint a magvak szórása a fákba, a megközelíthetetlen területek (pl. esőerdők) feltérképezése vagy egy faj populációjának monitorozása, hogy meghatározzák elterjedési területét.

drone5

Közvetve a bolygó védelméhez való hozzájárulás másik módja a csomagok vagy áruk drónokkal történő szállítása. Mindazonáltal mind a kereskedelmi, mind a logisztikai drónok továbbra is technikai és jogi kihívásokat jelentenek biztonságos használatukhoz. A hazánkban végzett kísérleti tesztek szerint ezek a légi szállítások előtérbe helyezik majd a háztetőket és a droneboxnak nevezett konténereket vagy postaládákat.

Az elmúlt években a drónok egyre népszerűbbé váltak a filmben, az újságírásban, a fotózásban, valamint a madártávlatból vagy új szögekből és perspektívákból való filmezéshez vagy pillanatfelvételek készítéséhez. Ez nemcsak lenyűgöző légi felvételek készítését tette lehetővé, hanem a költségek jelentős csökkentését is.

Ezer és még több munkalehetőség kerülhet fel a drónpilóta karrierlehetőségeinek sorába: topográfia, térképészet, logisztika, ingatlanügy, energetika, távközlés, építőipar, bányászat, biztosítás, sportképzés, régészet, geológia, oceanográfia, közlekedés , törvényszéki tudomány, drónoktató.

Szólj hozzá