Drónok kora

A biztonságos drónozás alapvető szabályai

A tavasz beköszöntével egyre többet tartózkodunk közterületeken, járunk a természetben, gyakrabban hódolunk kültéri hobbijainknak.

mgyd

Hírportálunk olvasótábora bizonyára rendelkezik drón-reptetési alapismeretekkel, mégis úgy véljük, saját magunk és embertársaink, valamint javaink védelme érdekében hasznosnak bizonyulhat az alapvető biztonsági szabályok áttekintése.

Légy tisztában a drónod képességeivel, határaival

Mielőtt használatba veszed az eszközödet, alaposan ismerd meg, szükség esetén nézd át újra annak műszaki, technikai paramétereit, repülési képességeit. Fontos, hogy tudd, egy akkutöltéssel mennyit tudsz biztonságosan repülni. Nézz utána a külső hőmérsékleti határoknak, maximális szélsebességnek, amely mellett a drónod még biztonságosan működik. Általánosságban elmondható, hogy 0 fok alatt és 40 fok felett, illetve esőben vagy 30 km/h szélsebesség felett nem tanácsos repülni.

Tervezz előre a repülési útvonalat illetően

Ha kész tervekkel, elképzelésekkel indulsz neki a drónozásnak, hatékonyabban tudsz dolgozni és jobbak lesznek a felvételeid. Követelmény, hogy repülés előtt kérj légtérengedélyt (erről a “Hogyan kérjünk légteret?” című cikkünkben írtuk részletesen), és a repülés során végig maradj az engedélyezett területen belül. Ne felejtsd el aktiválni a légteret 30 perccel a repülés előtt, és lemondani annak befejeztével.

Repülés előtti vizsgálat elvégzése

Nagy anyagi kártól kímélheted meg magad, ha felszállás előtt rutinszerűen (de alaposan!) ellenőrzöd, repülésképes-e a géped, megfelelően raktad-e össze, nincs-e rajta sérülés. Ezzel együtt érdemes a távvezérlésre használt eszköz állapotát, feltöltöttségét is bebiztosítani. Felszállás előtt győződj meg róla, hogy a fel- és leszállásra kiszemelt hely megfelelő és biztonságos.

Rizikófaktorok felmérése, megfelelő távolság tartása emberektől és épületektől

Mindig tartsunk megfelelő távolságot emberektől, tárgyaktól, valamint a környező épületektől. Fontos figyelembe venni, hogy egyes drónok – különösen a fel- és leszálláskor – meglehetően zajosak, ami zavarhat, megijeszthet más embereket, vagy a közelben lévő állatokat.

A drónod repülés közben is mindig maradjon látótávolságon belül

Ezzel elkerülheted a más objektumokkal való összeütközést, ami igen nagy kárt okozhat, és anyagi helytállással is tartozol érte. Mindig helyezkedj tehát úgy, hogy lásd az általad irányított eszközt.

Szólj hozzá