Hírek

Újra! Drónrajok intelligenciája – A jövő dróntudománya

A MEMO SCIENCE&INNOVATION show új évada rögvest egy pótlással indul: szeptember 24-én – az április 2-án elmaradt – “Drónrajok intelligenciája – A jövő dróntudománya” rendezvény vendégeié, Dr. Vásárhelyi Gáboré és Dálya Gergelyé lesz a színpad!

Szoktál gondolkozni azon, hogy a vadludak miért a klasszikus V-alakzatot veszik fel, amikor vándorolnak? És láttál már olyan óriás halrajt, ami ütemes, szervezett mozgásával kerüli ki a ragadozókat, vagy épp riasztja el? Megfejthetetlen a viselkedésük? Nem éppen!

És mégis hogyan kapcsolódnak ide a pilóta nélküli robotok, ismertebb nevükön drónok? Dr. Vásárhelyi Gábor, a MTA-ELTE Statisztikus és Biológiai Fizika Kutatócsoportjának tudományos főmunkatársa ezt az összefüggést magyarázza meg a szeptember 24-i MEMO Science&Innovaton show-n!

DRÓNRAJOK INTELLIGENCIÁJA

2009-ben Dr. Vásárhelyi Gábor 7 munkatársával együtt elkezdett dolgozni egy olyan intelligens drónrajon, ami egymással kommunikál, közlekedik és hajt végre bonyolult parancsokat úgy, hogy ahhoz emberi beavatkozás csak a drón felrepülésénél szükséges. Mi kell ehhez? Mint egy jó leves: sok minden. A kutatócsoport ötvözte a hálózatelméletet a robotikával, jó pár fizikai modellel és az állatvilágból vett példákkal, és olyan jól sikerült ez a főzet, hogy az autonomitásnak olyan fokát érték el, amit más a világán még nem igazán. Hogyan? Na, ezekre a hogyanokra keresik az est műsorvezetői a választ a Prima Junior Díjas és posztdoktori Bolyai-díjas kutatóval!

Mit nekünk a Naprendszer? Megyünk a végtelenbe és tovább! Na jó, azért annyira nem, de a Naprendszeren kívülről érkező kozmikus sugárzást ízekre fogja szedni nekünk a LIGO egyik fiatal szakembere, aki nemcsak azt fogja megkérdezni a kedves közönségtől, hogy mi az a “lézer interferométer”, hanem azt is elmagyarázza, hogy hogyan kell/lehet használni. A show szeptemberi fiatal kutatója Dálya Gergely az ELTE asztrofizikus PhD hallgatója lesz.

A részvevők biztonságár kiemelten figyelnek a szervezők; de azért reméljük az est műsorvezetői Joós Andrea és Czikkely Márton nem szkafanderben érkeznek!

Higiéniai felkészültség:

  • Az előadás létszámkorlátos, azért, hogy a szervezők biztonságosan el tudják helyezni a székeket;
  • Ózongenerátorral fogják a levegőt tisztítani;
  • Kézfertőtlenítő kerül kihelyezésre
  • Az est utáni állófogadás jó idő esetén lesz csak megtartva, hiszen így a résztvevők a MEMO Ház udvarán, a szabad levegőn kóstolhatnak borokat és beszélgethetnek.

Technikai infók:

Forrás: MEMO Budapest | Mesterek és Módszertanok Háza

Szólj hozzá