Hírek

Trump futurisztikus terve – Freedom Cities

Trump futurisztikus terve – Freedom Cities. A volt elnök a függőlegesen fel-leszálló járművek forradalmát akarja elindítani.

A modern városok és a repülő autók úgy hangozhatnak ma, mint az 1960-as években készült The Jetsons rajzfilm sorozat – amelynek karakterei erősen hajaznak a Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki (The Flintstones) figuráira, ám a sztori a “sosemvolt” múlt helyett a “sosemlesz” jővőben játszódik. Donald Trump volt elnök számára azonban ez most egy új futurisztikus politikai javaslat alapja. Egy a napokban megjelent videójában Trump „kvantumugrást” hirdet az amerikai élet színvonalban.

The Jetsons 1

Trump terve, hogy versenypályázatot hirdet tíz új „Freedom City” tervezésére és létrehozására, amelyek az alapoktól kezdve szövetségi területen épülnének fel. Ezek része lenne a függőleges fel- és leszálló járművek fejlesztése is. Az „ipar kaptárainak” létrehozása több célt szolgálna. Ezek között ott van a Kínából származó import visszaszorítása és a népességnövekedés „bababónuszok”-kal való ösztönzése is. Trump szerint mindez egy nagyobb országos kampány része, amelynek célja, hogy új amerikai jövőképet adjon a fiatal generációk számára.

„Az amerikaiak korábbi generációi nagy álmokat és merész projekteket követtek, amelyek egykor teljesen lehetetlennek tűntek. Átnyomultak egy bizonytalan kontinensen, és új városokat építettek a vad határon. Átalakították az amerikai életet az államközi autópálya-rendszerrel – ez csodálatos volt. És műholdak hatalmas hálózatát bocsátották pályára a Föld körül” – mondta Trump videójában.

„De ma országunk elvesztette merészségét. Az én vezetésem alatt szeretném ha ezt visszakapnánk. Célunk az amerikai életszínvonal jelentős ugrása lesz” – mondta Trump.

Trump kampánytanácsadói elismerik, hogy az új tervek nem megszokottak. Megjegyzik azonban, hogy korábban más szemkápráztató javaslatokat is tett – például Grönland megvásárlását Dániától. Analógiákat látnak Abraham Lincoln transzkontinentális vasúti terveivel, Teddy Roosevelt víziójával a nemzeti parkokról és Dwight D. Eisenhower Interstate Highway System-jével.

Trump most azt mondja, hogy nyilvános versenyt rendez, hogy megtervezzék, majd megépítsék a „Freedom City”-ket hogy „újra megnyissák a határt, újra felpezsdítsék az amerikai képzeletet, otthont adjanak az amerikai álomnak.”

Trump felhívása a függőleges fel- és leszálló járművekbe történő befektetésekre is vonatkozik, amelyek szerinte átalakíthatják a közlekedést. „Ahogyan az Egyesült Államok vezette az autóipari forradalmat a múlt században, én szeretném biztosítani, hogy Amerika, s ne Kína vezesse a légi mobilitás forradalmát” – mondta Trump a videóban.

230303180852 trump file 012823

Trump „kvantumugrásos” javaslatai annak a politikai videósorozatnak a részét képezik, amelyet elnökválasztási kampánya elindítása óta rendszeresen tesz közzé. Korábbi videóiban olyan témákkal foglalkozott, mint a határbiztonság és az oktatás.

Szólj hozzá