Drónok kora

Nagy drónos kérdezz-felelek – Tamás Attila és Tamás Roland

Rendhagyó módon ezúttal egyszerre két lelkes drónfotóst faggattunk hobbijukról. Attila és Roland testvérek, és bár drónos gyakorlatukban sok mindent eltérően csinálnak, szívesen osztják meg tapasztalataikat egymással – ezt tették most velük is. Szóba került az iskolai drónoktatás, a kulcsfontosságú technikai eszközök, és persze a kedvenc fotós-témák is. Fogadjátok szeretettel rovatunk legújabb részét hasznos tippekkel, ötletekkel és persze jó képekkel.

RolandAti

GO2FLY: Mióta reptettek drónokat és miért kezdtétek el?

Tamás Roland: Én két és fél éve kezdtem el vele foglalkozni. Fotózni viszont már nagyon régóta fotózom, de érdekelt a másik szemszög is.

Tamás Attila: Fotózással – hobbi szinten – már én is régóta foglalkozom, első drónomat egy éve vásároltam és azóta tart a szerelem.

G2F: Hobbinak vagy munkaként indult a drónozás?

TR: Legelőször hobbinak, aztán a munkám részévé vált. A Dabasi Kossuth Lajos Általános Iskola igazgatójaként dolgozom. Én oktatom az iskolában az informatika tantárgyat. Hamar rájöttem, hogy nagyon sok lehetőség rejlik a drónon keresztül a számítástechnika oktatásban. Robot programozást oktattam már, de ez sokkal látványosabb. A gyermekeket is magával ragadja. A fenntartó, tudván a hobbim, felkért, hogy vezessek Pest megyében egy drónos iskolai munkaközösséget. Így oktatok is, segítem a kollégákat. Idén szerveztem volna egy nagyszabású drón versenyt hivatalosan gyermekeknek, de sajnos a koronavírus tönkretette ezt a tervet, így jövőre tervezzük megtartani.

TA: Számomra is hobbinak indult, de egyre több fantáziát és lehetőséget látok benne. Kisebb-nagyobb munkáim akadnak már, remélem, egyre több ilyen lesz a jövőben.

G2F: Egyedül, társakkal vagy tanfolyamon sajátítottátok el a drónreptetés, légi fényképészet fortélyait?

TR: Először egyedül kezdtem. Aztán mivel a fenntartó beszerzett több iskolának is drónt, részt kellett venni hivatalosan is a drónakadémia képzésén. De a tudásom 95%-át egyedül, fórumokon és tapasztalati úton szereztem.

TA: Ez egy véget nem érő tanulási folyamat. A fotózást leginkább a kedvenc fotósaim – Nigel Danson, Mads Peter Iversen, Peter McKinnon – videói alapján és saját próbálkozásaimon keresztül tanultam és tanulom. Magát a drón reptetését pedig sok gyakorlással próbálom fejleszteni.

G2F: Milyen drónokat és kiegészítőket használtok, mik a fejlesztési terveitek?

TR: Van egy saját DJI Mavic Pro Platinum drónom, valamint egy ugyanilyen, ami az iskoláé. Az oktatáshoz van 7 db DJI Tello és DJI Tello ryze drón, amit használok. Volt egy Yuneec Typhoon H drónom is, de az már nincs meg. Kiegészítőnek fontosnak tartom a különböző szűrőket, és a sok akkumulátort. Nagyon szeretnék repülni egy Skydio 2-es drónnal, de ha kijön a DJI Mavic Pro 3, valószínűleg az lesz a következő, amire beruházok.

TA: Én egy DJI Mavic 2 Zoom boldog tulajdonosa vagyok. Szűrők, akkumulátorok, tisztító felszerelés. Amint elérhető lesz Európában a Skydio 2, valószínűleg arra fogok beruházni, többször írtam már levelet a cégnek ami gyártja, de jelenleg még nincs engedélyük a termék európai forgalmazására. Azt mondták talán a 2021. év eleje.

G2F: Miről és hogyan készült kedvenc drónfelvételetek?

TR: Talán a kedvenc drón felvételem az iskolában készült. Egy szíves flashmobot csináltunk a gyerekekkel, pedagógusokkal. Egyébként szeretem a hajnalt és a naplementét. A magas hegyeket, várakat, nagy vízfelületeket.

TA: Sok kedvencem van, de ha egyet kellene kiemelnem, akkor az a fotó lenne, amin egy közeli záport sikerült lencsevégre kapnom a Tokaj melletti Nagy-Kopasz hegyről. Nagy felbontású, 100 Mpixel fölötti méretű panoráma fotókat is szeretek csinálni.

G2F: Mi inspirál, milyen tényezőket vesztek számba egy-egy helyszín kiválasztásánál?

TR: Ez érdekes, mert többnyire arra fotózom, amerre visz az utam, megyek nyaralni. Ritkán van olyan, hogy kimegyek kimondottan előre kinézett helyre. Ahol járok, ott fotózom. A legjobb képeimet is sokszor a helyzet adta, spontán jöttek. Például utaztam autóval, megláttam egy szivárványt vagy egy különleges naplementét és már vettem elő a drónt fotózni. A családom tolerálja azt, hogy mások napközben másznak hegyet egy várhoz, mi pedig este.

TA: Számomra egy fotó elkészítésénél nagyon sokat számít a megfelelő terv kidolgozása. Ehhez különböző mobilos applikációkat – WeatherBug, Photographer`s companion – használok, de a legjobban a Google Earth-öt szeretem, ahol előre láthatom, hogy egy adott terület hogyan néz ki a levegőből. A fizetős változatban még azt is láthatjuk, hogy egy adott időpontban, milyen irányból fog sütni a nap.

G2F: Kerültetek-e már szembe akadályozó tényezőkkel a magyarországi vagy külföldi drónozás során?

TR: Azt gondolom, hogy nem. Lehet, szerencsém is volt, de inkább abban hiszek, hogy ha az ember felelősségteljesen drónozik, akkor nincs baj. Ennek is megvan a maga kultúrája. Írott, de még több íratlan szabály. Az emberekhez is úgy állok, odajönnek, érdeklődnek, beszélgetünk. Sokszor készítek róluk is egy fotót, amit átküldök. Így nagyon örülnek.

TA: Szerencsére eddig még semmilyen akadályozó tényezőbe nem ütköztem. Persze az is igaz, hogy próbálok betartani minden írott és íratlan szabályt, ami a drónozáshoz köthető.

G2F: Milyen drónos munka / felvétel elkészítése szerepel a bakancslistátokon?

TR: Nincs különösebb ilyen. Talán szeretnék többet külföldre utazni és akkor lehetőségem nyílik más országokban is többet fotózni, nem csak drónnal.

TA: Rengeteg helyre szeretnék eljutni. Engem inkább a különleges, nem annyira szokványos időjárási viszonyok között készült fotók érdekelnek, legyen az egy felhős égbolt vagy akár vihar, villámok. A Feröer-szigetekre kifejezetten szeretnék elutazni, nagyon tetszenek az ott készült képek. Óriási hegyvonulatok, csodálatos partvidék és mindig változó időjárási viszonyok jellemzik a területet.

G2F: Jártok-e drónos közösségbe, ismertek-e ilyen társaságokat?

TR: Nem járok drónos közösségbe, a településen ahol élek van egy-két drónos ismerősöm, velük szoktam beszélgetni, valamint Attilával, akit – amint láthatjátok – szintén rabul ejtett ez a dolog. Az általam vezetett drónos munkaközösség tagjaival kommunikálunk online, van egy közösségi oldalas csoportunk is.

TA: Nem járok ilyen közösségekbe. Roland az, akivel együtt próbálunk dolgozni. Motiváljuk egymást és nagyon örülök, hogy közös az érdeklődési körünk.

G2F: Hogyan képzelitek el a drónozást 10-15 év múlva?

NG: Remélem, hogy végre le lesz szabályozva, társadalmilag elfogadottabb lesz. Szeretném, ha az iskolákban is oktatnák ezt, nem mindegy azért, hogy kik repkednek a fejünk felett. Ezen dolgozom már két éve. Nem hiszem, hogy 10-15 év múlva pilóta nélküli repülőkön utaznánk, de ki tudja.

TA: Ami a drónnal való fotózást és videózást illeti azt gondolom, hogy a professzionális tükör nélküli kamerák és a drónokon levő kamerák közötti különbség egyre csökkenni fog. A drónok felhasználási területe is egyre nagyobb lesz, légi mentés, csomagszállítás, mezőgazdasági, tudományos és a katonai alkalmazások jelentősen fejlődni fognak.

Szólj hozzá