Drónok kora

Nagy drónos kérdezz-felelek – Feiler Ferenc

Interjúalanyunk Feiler Ferenc mindent (is) meg szeretne repülni. Fotós tanfolyamot végzett, azt mondja: így már kapizsgálja a dolgot. A drónozást hobbinak tartja, de már 2021-re naptár is készült fotóiból. Na ebből, mi is szeretnénk egy példányt!

Feiler Feri

 
GO2FLY: Mióta reptetsz drónokat és miért kezdted el?

Feiler Ferenc: 2018-ban vásároltam az első drónomat. Úgy volt, hogy lehetőségem lesz eljutni a Norvég fjordokba és ezt az utazást szerettem volna drónnal is megörökíteni. Az út végül nem jött össze, a drón viszont megmaradt.

G2F: Hobbinak vagy munkaként indult a drónozás?

FF: Hobbinak indult és egyelőre úgy tűnik, hogy az is marad. A jövőben szeretnék többet foglalkozni vele, mert látok benne jó lehetőségeket, úgyhogy még az is lehet, egyszer majd ez lesz a munkám. Egyelőre csak az @feilerfeca Instagram profilomon publikálom a kedvenc fotóimat.

 
G2F: Egyedül, társakkal vagy tanfolyamon sajátítottad el a drónreptetés, légi fényképészet fortélyait?

FF: A reptetést sok-sok gyakorlással egyedül sajátítottam el. Azt, hogy mennyire fontos a drón megfelelő beállítása a saját káromon tanultam meg. Fontos lecke volt, de szerencsére ott volt a DJI Care Refresh (drón biztosítás). Egy kicsit zavart, hogy egyáltalán nem értek a fényképezéshez, ezért elvégeztem egy alap fotóstanfolyamot is. Így most már kapizsgálom a dolgot.

G2F: Milyen drónt és kiegészítőket használsz, mik a fejlesztési terveid?

FF: Jelenleg egy DJI Mavic Air 2 FMC szettet használok. Nagyon meg vagyok vele elégedve, ezért egyelőre semmilyen fejlesztést nem tervezek.

G2F: Miről és hogyan készült a kedvenc drónfelvételed?

FF: Nem tudnék kiemelni egyet. Mindegyiknek megvan a maga kis története. Nagyon szeretem a topdown fotókat, de talán az Izlandon készített tájképek a kedvenceim. Főleg azért, mert nemrég sikerült összehozni belőlük egy 2021-es falinaptárt, amire nagyon büszke vagyok. Öröm volt dolgozni rajta, minden percét élveztem a munkának. Nagyon sok pozitív visszajelzést kapok, a nagyközönségnek tetszik, és ez nagyon jó érzés! Van még belőle néhány példány, úgyhogy ha valaki szeretne, írjon rám nyugodtan.

G2F: Mi inspirál, milyen tényezőket veszel számba egy-egy helyszín kiválasztásánál?

FF: Nagyon szeretem az olyan helyszíneket, ahová “el kell jutni” (túrázni), mert azok általában távol esnek a városi forgatagtól, a nyüzsgéstől, az emberektől. Szívesen fotózom várakat, meghatározó építményeket, illetve nagyon szeretem az olyan természet vagy az ember alkotta geometriai alakzatokat, amelyek csak madártávlatból láthatók. De egyébként bármi jöhet.

G2F: Kerültél-e már szembe akadályozó tényezőkkel a magyarországi vagy külföldi drónozás során?

FF: Magyarországon még soha, maximum pár érdeklődő járókelő kíváncsiskodott, de abszolút jóindulatúan. Külföldön már előfordult, hogy nem vettem észre a tiltó táblát, tetten értek és le kellett szállnom. De szerencsére nem lett egyéb következménye.

Azt is a saját bőrön kellett megtapasztalnom, hogy ha az ember egy tengeri hajóútra szánja el magát, akkor jobb, ha tisztában van vele, hogy nem vihet drónt a fedélzetre. Elveszik a becsekkolásnál és az út végén adják csak vissza. Még a parti kirándulásokra sem viheti magával az ember. Így nagyon sok egzotikus, különleges helyszínről maradtam le… és ez nagyon bosszantó.

G2F: Milyen drónos munka / felvétel elkészítése szerepel a bakancslistádon?

FF: Nagyon hosszú a lista. A Norvég fjordokba és az Izlandi felföldre nagyon szeretnék eljutni és ott minél többet repülni. De bármilyen természeti szépség, ami „szembejön” érdekes lehet. A magyar várakról is örömmel csinálnék egy sorozatot, de szívesen készítenék valami beállított topdown-t is emberekkel, árnyékokkal, geometriai alakzatokkal. Szóval mindent (is) meg akarok repülni.

 
G2F: Jársz-e drónos közösségbe, ismersz-e ilyen társaságokat?

FF: Tag vagyok néhány Facebook-csoprotban, de ezen kívül nem járok más drónos közösségbe. A környezetemben elő és repkedő drónosokkal szoktam néha eszmét cserélni.

G2F: Hogyan képzeled el a drónozást 10-15 év múlva?

FF: Nem vagyok egy technikai ember, de azt így felhasználóként is látom, hogy milyen szédületes ütemben fejlődik a dróntechnológia. Bármit el tudok képzelni, főleg 10-15 év múlva. Nagyon fontos lesz a helyes és átgondolt szabályozása a drónozásnak, mert már most is túl sok olyan dróntulajdonos van, aki nem veszi komolyan az alapvető – akár íratlan – szabályokat, és ez így nagyon veszélyes.

Szólj hozzá