Drónok kora

Nagy drónos kérdezz-felelek – Bőszén Máté

A Balaton fotósa címet is adhatnánk mai interjúalanyunknak, Bőszén Máténak, aki sosem unja meg a “magyar tenger” látványát, legyen az part-menti vagy légi perspektíva! A fotósként dolgozó Máténak főleg kikapcsolódást, de munkát is jelent a drónja. Szívesen mesélt a kezdetekről és az eszközeiről, valamint a távlati elképzeléseiről is magazinunknak.

Bőszén Máté

GO2FLY: Mióta reptetsz drónokat és miért kezdted el?

Bőszén Máté: 2019 decemberében vásároltam meg az első drónomat, egy DJI Minit, de kb. csak egy hónapig volt nálam, mert hamar kinőttem. A Minit egy DJI Mavic 2 Pro váltotta, ami a mai napig jó társam.

G2F: Hobbinak vagy munkaként indult a drónozás?

BM: Hobbinak indult a drónozás. Instagramon és a különböző social media felületeken mindig lenyűgöztek a drónfelvételek, ez az új perspektíva, amit a drónozás nyújt, így fotográfusként hamar arra az elhatározásra jutottam, hogy én is ilyen csoda fotókat, felvételeket akarok készíteni, nekem is kell egy drón!

G2F: Egyedül, társakkal vagy tanfolyamon sajátítottad el a drónreptetés, légi fényképészet fortélyait?

BM: A drónnal való repülést és a drónfotózás fortélyait egyedül, autodidakta módon sajátítottam el.

G2F: Milyen drónt és kiegészítőket használsz, mik a fejlesztési terveid?

BM: A fent említett DJI Mavic 2 Prot használom, és bár nagyon szeretem, de a technika olyan ütemben fejlődik, hogy a közeljövőben tervben van a frissítés. De mindenképpen maradok a DJI-nál!

G2F: Miről és hogyan készült a kedvenc drónfelvételed?

BM: Mivel balatoni gyerek vagyok, ezért a Balatonnál készült drónfotók állnak leginkább közel a szívemhez. Kimondott kedvencem nincs, csak egyet nem tudnék kiemelni. De például, ha látok valami érdekes helyet, akár idehaza, akár külföldön, igyekszem eljutni a helyszínre, körberepülni és meglőni a saját fotómat!

G2F: Mi inspirál, milyen tényezőket veszel számba egy-egy helyszín kiválasztásánál?

BM: Próbálom megtalálni azokat a helyszíneket, amik érdekesek, lenyűgöznek és igyekszem olyan perspektívából lencsevégre kapni, amilyen még nincs, vagy nem gyakori, nem tömeg.

G2F: Milyen drónos munka / felvétel elkészítése szerepel a bakancslistádon?

BM: Ahová nagyon szeretnék eljutni, az az észak-olaszországi Dolomitok és minden fotós, így az én bakancslistámon is szerepel a varázslatos, földöntúli vidék, Izland!

 
G2F: Jársz-e drónos közösségbe, ismersz-e ilyen társaságokat?

BM: Az internetnek hála több fotós kollégával rendszeresen beszélgetünk, a közösségi médiában tartjuk egymással a kapcsolatot, szakmai tapasztalatokat cserélünk, megbeszélünk fortélyokat, beállításokat. De az is előfordult már, hogy az internetes ismertségből személyes találkozó lett, és közös projektet valósítottunk meg.

G2F: Hogyan képzeled el a drónozást 10-15 év múlva?

BM: Haladni kell a korral, ezért folyamatosan figyelem a drónos közösségeket és a fejlesztőket, hogy ne maradjak le semmiről. Mivel a technika rohamosan fejlődik, úgy gondolom, 10-15 év múlva a drónozás alap dolog lesz mindenki számára, általános lesz a csomag vagy levélküldésben. Szerintem a drónok az életünk szerves részévé válnak. Életre kelnek a sci-fik!

Szólj hozzá