Drónok kora

Nagy drónos kérdezz-felelek – Attila / RTH Production

Legújabb kérdezz-felelek partnerünk az RTH Production megálmodója, Attila. Ha kíváncsiak vagytok rá, hogyan lehet akár egy éves drónos gyakorlattal nemzetközi filmfesztiválos környezetbe jutni, olvassátok el interjúnkat, amiből kiderül az is, miről kapta nevét az RTH Production.

RTH Production scaled

GO2FLY: Mióta reptetsz drónokat és miért kezdted el?

Attila: Épp most lesz egy éve, hogy megvásároltam az első DJI Mavic Air drónomat. Fél évig azzal tanultam, a legjobb első drón, hiszen 4K képes és már tartalmaz minden hasznos funkciót mellyel alkotni lehet, de még nem kerül csillagászati összegbe. Azért mindenkinek javasolnám a CARE-t első drón vásárláshoz!

G2F: Hobbinak vagy munkaként indult a drónozás?

A: Kizárólag hobbiként indult. Mindig is nagy szerelmese voltam a fényképezésnek és audiovizuális alkotásoknak. Néhány hónap drónozás után elkezdtem ismerkedni a premiere pro vágó programmal és a fél éves showreelemmel beneveztem filmfesztiválokra. Az Arizone Drone Fest 2019-en és a Boston Drone Film Festivalon döntős lettem, és a Berlin Flash Film Festiválon a hónap győztese voltam. Ezután már rövidfilmek, illetve videóklippek forgatására is meghívtak, de építkezések és ingatlan hirdetések tartalmának elkészítésére is kértek már fel.

G2F: Egyedül, társakkal vagy tanfolyamon sajátítottad el a drónreptetés, légi fényképészet fortélyait?

A: Egyedül kezdtem el tanulni. A használati utasítás lapozgatásával kezdődött és Youtube csatornák, drónos Facebook csoportok, illetve filmfesztiválok nyitották ki igazán a drónos világot számomra. Analóg fényképezőgépekkel fotózom már rég óta, úgyhogy a fotós alapok már megvoltak.

G2F: Milyen drónt és kiegészítőket használsz, mik a fejlesztési terveid?

A: Fél év után a DJI Mavic Air-emet lecseréltem egy DJI Mavic 2 Pro-ra. Nagy korlátot jelentett számomra az Air wifi-s hatósugara és jelvesztései. M2P-vel ilyen problémáim már nincsenek és az aksik megnövekedett munkaideje (18 percről 25 perc) is sok segítséget nyújt a kreatív alkotásban.

G2F: Miről és hogyan készült a kedvenc drónfelvételed?

A: Nézzétek meg! A cikk megjelenésével egyidőben publikálom a Youtube-on az egy éves showreelem.

G2F: Mi inspirál, milyen tényezőket veszel számba egy-egy helyszín kiválasztásánál?

A: Az első és legfontosabb a biztonság. Soha nem szabad felelőtlenül felszállni, majd lesz, ami lesz alapon. Érdemes végiggondolni a helyszín adottságait és a fejedben komponálni, hogy mit is szeretnél megörökíteni és csak ezután felszállni. Tudnod kell nemet mondani, ha az időjárás nem megfelelő és mondjuk egy órát utaztál egy szerelemprojekt megvalósításához, de ott nagyobb széllel találkozol. Minden drónosnak ajánlom a mobiljára a Windy és UAV Forecast app-ok telepítését, mellyel a széljárásról lehet tájékozódni.

G2F: Kerültél-e már szembe akadályozó tényezőkkel a magyarországi vagy külföldi drónozás során?

A: Szerencsére nem.

G2F: Milyen drónos munka / felvétel elkészítése szerepel a bakancslistádon?

A: A DJI Mavic 2 Pro-val és egy éves tapasztalattal úgy érzem készen állok bármilyen kihívásra.

G2F: Jársz-e drónos közösségbe, ismersz-e ilyen társaságokat?

A: Sajnos nem, pedig biztos hasznos lenne, ha megszerveződne egy építő közösség.

G2F: Hogyan képzeled el a drónozást 10-15 év múlva?

A: Szerintem a DJI Mavic Mini megjelenésével elindult a drónozás egy olyan irányba, hogy könnyen bárki által beszerezhető és a farzsebből elő lehet kapni a drónt, ami alapvetően szuper, hiszen elképesztő mennyiségű drónos audiovizuális mestermű zúdul ránk az interneten, de egy logikus és életszerű szabályozás azért nem lenne ördögtől való mindenki biztonsága érdekében. Talán a jogosítványhoz hasonló hivatalos rendszer kiépítése és elektronikus felületen elérhető rugalmasabb légtér használati engedély beszerzési rendszer elhozná a biztonságos “Drónos Kánaánt”.

G2F: Most már csak azt áruld el nekünk, honnan jött a név: RTH Production?

A: A legfontosabb drón funkcióról neveztem el: Return to Home.

Szólj hozzá