Drónok kora

Libabőrös videófelvétel – egy DJI Mavic 3 meghódítja a Mount Everestet

Sok olyan helyet tudunk elképzelni a bolygón, ahol egy a nagyközönség számára is elérhető drón repülni képes. Viszont az enyhén szólva is zord időjárási körülményekkel nehezített Mount Everest, avagy a Föld legmagasabb pontja korántsem tekinthető ilyen lokációnak.

Egy DJI Mavic 3 drón azonban sikeresen teljesítette azt, amit lehetetlennek gondolnánk. A legjobb, hogy olyan elképesztő minőségben örökítette meg a hegy lélegzetelállító szépségét, amitől tényleg eláll az ember szava.
Cikkünkből nemcsak a részletek ismerhetők meg, hanem maga a videófelvétel is megtekinthető.

Mount Everest

A Mount Everest a legmagasabb hegy a Földön. (Fotó: Wikipédia – Luca Galuzzi)

 
Mitől annyire nehéz egy drón számára sikeresen repülni a Mount Everesten?

Három olyan nehezítő körülmény is felmerül, amelyek együttesen csaknem lehetetlenné teszik a drónnal történő sikeres repülést a hegyen:

  • 8 ezer méter felett brutális lehet a szél erőssége, amivel a legtöbb drón képtelen megbirkózni.
  • A drón akkumulátora ijesztő gyorsasággal merülhet le ennyire hideg időben.
  • Ráadásul a csökkenő légsűrűség is tovább csökkenti a propellerek erejét.

Nehéz, de nem lehetetlen küldetés! A technológiai óriás DJI a 8KRAW kínai fotós platformmal együttműködve ugyanis sikerrel vitte véghez a hihetetlen projektet.

Libabőrös felvétel, ahogy a DJI Mavic 3 drón meghódítja a Mount Everestet

A videóban látható, ahogy a kis drón felemelkedik a szívdobogtató 9232 méteres magasságba, hogy megörökítse az Everest páratlan természeti szépségét.

Wang Yuanzong, a 8KRAW alapítója és a Mount Everestről készült film fő rendezője a British Cinematographer magazinnak így beszélt a projektről: „Már három évvel ezelőtt elkezdtük tesztelni a Mount Everest légi fényképezését. A csapat régóta dédelgetett vágya volt, hogy drónnal repülhessünk a csúcson. A könnyű és megbízható Mavic 3 pedig szerencsére a csúcstámadás napján végül remekül teljesített. Nagyon hálás vagyok a Mount Everestnek, hogy befogadott minket, és lehetővé tette számunkra, hogy egy új perspektívából láthassuk.”

Mi volt a Mount Everesten véghez vitt drón repülés kulcsa?

Nagyrészt a 8KRAW szerepvállalása. Egy olyan cégről van szó, amely a világ minden tájáról szerződtet fotósokat és videósokat azért, hogy kiváló minőségű tartalmakat készítsenek hírügynökségek, filmes és televíziós cégek, valamint reklámügynökségek számára.

A DJI persze besegített a részletes repülési terv kidolgozásában. Ami kulcsfontosságú összetevőnek bizonyult a videósok számára, hogy a csúcsról a sikeres drónrepülést végre tudják hajtani. Az viszont nem derül ki a DJI közleményéből, hogy a siker érdekében a drónon végeztek-e bármiféle módosítást.

Szólj hozzá