Hírek

Lábra állt a Marson az Ingenuity drón
Március végén megkezdődött a “szülés” a Marson, a Perseverance terepjáró elindította az Ingenuity drón leeresztésének nem is olyan egyszerű műveletét, húsvéthétfőn a Mars-projekt Twitter-oldalán pedig bejelentették, a kopter már a saját lábán áll a vörös bolygó felszínén egy 10 centis pottyanás után.

Arra még visszaküldött adatok sora fog fényt deríteni, hogy az Ingenuity hogyan viselte a megpróbáltatásokat, az első, egyedül töltött éjszakán ugyanis –90 fok körüli hőmérsékletet kell épen “túlélnie”, majd hátát a Nap felé tartva fel kell hogy töltse akkumulátorait.

Ha a földi központban rendben találják a visszajelzett információkat, akkor még a kommunikációt is tesztelni kell az “égiekkel” – mint korábban megírtuk, az Ingenuity a Perseverance Mars-járón keresztül kommunikál a Földdel -, ha ez is sima ügy, akkor egy állóhelyzeti rotortesztelés jön, 2400 fordulattal percenként.

Az Ingenuity a Mars felszínétől április 11-én emelkedhet el önállóan, ez lesz várhatóan az első olyan repülés a világtörténelemben, amely egy másik bolygóról indult és ott is fejeződött be. Persze mindez semmivé válhat, ha az első hideg éjszakán szétreped a drón vagy károsodnak a fedélzeti elemek.

Mint megírtuk, a helikopter nem hordoz tudományos eszközöket. A felszínen 30 marsi napot kellene tartózkodnia – egy marsi nap 24,6 óra -, és bármi is történik ez után, az adatok a következő havi történésekről a kommunikáció segítségével minden valószínűség szerint meglesznek – olvasható a JPL portálon.

Címlapkép: Ingenuity drón – NASA/JPL-Caltech

Szólj hozzá