Drónok kora

FreeFly – drón fotózás esküvőtől az ingatlanokig

Profitorientált oldalról nézne akár zsákutcának is tekinthetjük az ingatlan drónfotózást – mondja nevetve Kotán Loránd a FreeFly Stúdió alapítója. Ennek az üzletágnak nyilván nem a mátészalkai Kádár-kockák eladásánál, hanem a több száz milliós budai ingatlanok értékesítése során van létjogosultsága. A beszélgetés alaphangulatát a fenti felvetés teremtette meg. A folytatásban pedig arról kérdeztük, mióta, milyen munkákban és milyen drónokkal dolgoznak.

FB IMG 1677953809310

– Öt ingatlanossal indultunk el pár évvel ezelőtt, különböző csomagajánlatokat dolgoztunk ki, amelyekben egyaránt van fotó és fotó+videó ajánlat. Jellemzően a hatalmas méretű ingatlanok esetében érkeztek megrendelések. Ezeknél jön jól a légifelvétel, amikor a földről már nem látható be, nem tekinthető át az ingatlan. Érdekes dolog és kicsit el is vitte a piac két másik irányba a szolgáltatásunkat.

Az egyik, hogy felújítás alatt lévő ingatlanok tetőszerkezetét fotózzuk. Itt már nem eladási célt szolgál a felvétel készítés, hanem egyszerűen olcsóbb a drón fotózás mint ipari alpinista csapatot fogadni és felküldeni a tető átvizsgálására. Kárfelmérés, beázás keresés esetén akár a szakemberek látják a fotókon a hibák helyét. 

A másik ilyen terület, ahol gyakran kérik a segítségünket az a még nem álló ingatlanok esetében a különböző emelet magasságokból a panoráma megtekintése. Ilyenkor GPS adatokat kapunk arról, hogy adott telken mondjuk egy társasház 6. emeletén hol lesz a terasz. Mi a drónnal felemelkedünk abba a magasságba és képeket készítünk arról, hogy a teraszon állva mit lát majd az ingatlan tulajdonosa. Az építész iroda pedig a digitális tervrajzba beilleszti a képet, így a megrendelőnek meg tudják mutatni milyen panorámára számíthat.

– Milyen drónokat használtok?

– Előszeretettel használunk egy DJI Mavic Mini-t, mert  a környéken lakókat nem nagyon zavarja. Egyébként elsődlegesen egy DJI Mavic Pro drónt használunk. Jómagam elég régen kezdtem a drón használatot.

FB IMG 1677953015688

– Mióta repülsz drónokkal?

– Úgy fogalmaznék, hogy a DJI Phantom 1 óta (2013) repülök drónnal. Az FC40-es volt az első drónom. Ugyanakkor nem loholtam magam bele drónok építésébe, megmaradtam a customer felhasználású drónoknál. De emlékszem azokra az időkre, amikor még bőven százezer forint fölötti árat lehetett kérni egy-egy felszállásért, mert a piac akkor elfogadta ezeket az árakat. Mert úgy se tudott senkit, aki meg tudná csinálni, most meg ugye szinte azt lehet mondani minden családban van egy drón, így a piacon visszaestek mind a megrendelések, mind az árak.

FB IMG 1677953525592

– Mi volt a legnehezebb vagy legérdekesebb drónos munkátok?

– Dolgoztunk már erdős területen, ahol követni kellett a drónnal, ami nyilván nem egyszerű feladat. De a legnehezebb és legizgalmasabb talán az volt amikor pont ugró ejtőernyősökről készítettünk filmet. Ugrottak kb. 800 méter magasságból egy A4-es papírlapra érkezve. Ott féltünk attól, hogy nehogy neki repüljenek a drónoknak, de végül is sikeres volt a forgatás.

Szólj hozzá