Hírek Ipari drónok

Begyűrűzött a dróntechnika a gazdák mindennapjaiba, óriási változás jön

Minden adottá vált a mezőgazdaságban a drónos permetezéshez: a Nébih már hivatalosan is nyilvántartásba veszi azokat, akik rendelkeznek mezőgazdasági pilóta nélküli légijármű irányítói képesítéssel. Ahhoz, hogy valaki törvényesen végezzen drónos permetezést, szerepelnie kell a Nébih nyilvántartásban – írta meg a napi.hu.

Elhárult minden akadály, így már hivatalosan is használhatnak drónokat azok a gazdák, akiknek van megfelelő képesítésük és nyilvántartásba vette őket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A legális drónhasználatra azt követően nyílt meg a lehetőség, hogy a Nébih április 18-tól hivatalosan is nyilvántartásba veszi a mezőgazdasági pilóta nélküli légijármű irányítói képesítéssel rendelkezőket.

agrar

A mezőgazdasági célú drónozásnak, például az ilyen technológiával végzett permetezésnek jogszabályi feltétele, hogy az érintettek szerepeljenek a Nébih nyilvántartásában, mezőgazdasági célú drónos repülés kizárólag a nyilvántartásba vételt követően végezhető.

Az adatbázisba csak olyan személy jegyezhető be, aki hatályos drónpilóta igazolvánnyal és növényvédelmi drónpilóta szakképesítéssel egyaránt rendelkezik. A mezőgazdasági pilóta nélküli légijármű irányítói nyilvántartás a későbbiekben nyilvánosan is elérhető lesz a Nébih honlapján – tájékoztatott a hatóság.

Már hónapok óta elérhető idehaza az akkreditált képzés, amely a speciális célra használt drónok, így a permeteződrónok törvényes irányításához szükséges. A hatósági nyilvántartásba vétel megnyitásával tehát az utolsó akadály is elhárult a gyakorlati drónhasználat elől.

A mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről szóló 4/2022. AM rendelet szigorúan szabályozza a növényvédő szerek drónos kijuttatásának feltételeit – tájékoztatott a részletekről az ABZ Drone.

Ahhoz, hogy valaki felvételt kapjon a Nébih nyilvántartásába, a törvény szerint két képzést kell elvégeznie:

  • a pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvány megszerzéséhez szükséges képzést,
  • és a növényvédelmi drónpilóta szakképzést.

A drónos permetezés feltétele a pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvány megléte és a növényvédelmi drónpilóta képzés elvégzése mellett, hogy csak típusminősített drónok végezhetik, kizárólag erre a célra engedélyezett vegyszerekkel.

A növényvédelmi drónpilóta szakképzés elvégzésére már régóta megvan a lehetőség, több hazai drónképző cég már tavaly óta indít ilyen tanfolyamokat. A képzés elvégzése önmagában ugyanakkor még nem elegendő a törvény szerint. Így azoknak is kötelező a Magyarországon február óta elérhető akkreditált tanfolyam elvégzése és a hatósági igazolvány megszerzése, akik már a növényvédelmi drónpilóta képzést korábban elvégezték – részletezte az ABZ Drone.

A pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvány megszerzésére felkészítő tanfolyam időtartama 76 óra: 60 óra az elméleti és 16 óra a gyakorlati képzés ideje. A tanfolyam résztvevői ismereteket kapnak

  • a jogszabályi hátteréről,
  • az UAS rendszerek üzemben tartásáról,
  • az UAS rendszerek általános tudnivalóiról,
  • és az emberi tényezőkről.

A modulok között találhatók a meteorológiai ismeretek és a repülési gyakorlat.

Az igazolvány megszerzéséhez szükséges tanfolyamra a jelentkezés feltétele az A/2 kompetencia tanúsítvány megléte, amely a speciális képzés előfeltétele. Ez azt jelenti, hogy azoknak, akik még nem szereztek semmilyen drónirányítói képesítést, elsőként az alapmodulokat, az A/1-A/3 képesítéseket kell megszerezniük. Ezután lehet elvégezni az erre épülő A/2 jogosítványt.

A speciális drónok irányításához szükséges szakképzés egyben jó befektetés is, mivel a jövőben jelentősen nő a drónpilóták iránti igény.

Magyarország a régióban az első olyan ország, amely az Európai Unió irányelve alapján megteremtette a drónok irányításának törvényi feltételeit és már az uniós szabályoknak megfelelő képzéseket is indított.

A mezőgazdaság szereplői, a gazdák nyitottak a drónos permetezésre, amelynek törvényi feltételeinek teljesüléséhez már minden adott. Magyarország jelentős előnyre tett szert a drónpilóta képzésben, mivel a környező országok közül elsőként érhetők el az uniós szabályoknak is megfelelő képzések.

A dróntechnológiába egyértelműen megéri beruházniuk a gazdáknak, mivel a precíziós növényvédelemmel lényegesen kevesebb növényvédőszer felhasználására van szükség. Ezek kijuttatása sokkal pontosabb a hagyományos módszereknél, ráadásul rossz időjárási viszonyok közepette is elvégezhető a permetezés.

Jelentősen csökkenthető emellett a vízfelhasználás, ráadásul nem csak a növényvédelemben alkalmazhatók sikerrel a drónok, hanem a mezőgazdaság más területein is úttörő szerepük lesz, például a monitorozásban.

Szólj hozzá