Drónszabályozás Hírek

Megnyílt a jelentkezés a Nébih mezőgazdasági pilóta nyilvántartásába

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint április 18-tól hivatalosan is kérelmezhető a mezőgazdasági pilóta nélküli légijármű irányítói nyilvántartásba történő bejegyzés. A hatósági nyilvántartásban való rögzítés előfeltétele a drónnal történő mezőgazdasági repülésnek.

A mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről szóló 44/2005. (V. 6.) FVM-GKM-KvVM együttes rendelet szerint, mezőgazdasági repülést kizárólag olyan személy végezhet drónnal, aki szerepel a kapcsolódó hatósági nyilvántartásban.

A bejegyzést az érintettek április 18-tól, a a hatóság által kiadott formanyomtatvány kitöltésével és a Nébih részére történő megküldésével igényelhetik. A hatóság a kitöltött kérelmeket és a formanyomtatványon felsorolt csatolandó dokumentumokat a novenyvedelem@nebih.gov.hu e-mail címre vagy a 1525 Budapest, Pf. 30. levelezési címre várja.

Fontos, hogy a nyilvántartásba csak olyan személy jegyezhető be, aki hatályos drónpilóta igazolvánnyal és növényvédelmi drónpilóta szakképesítéssel egyaránt rendelkezik.

A mezőgazdasági pilóta nélküli légijármű irányítói nyilvántartás a későbbiekben elérhető lesz a Nébih honlapján.

Szólj hozzá