Dróntechnológia Drónok kora

A Google Ausztráliában teszteli a drónos kávészállítást

Vajon a drónos szállítás lenne a szállítmányozás jövője? Tudható, hogy több cég dolgozik a technológián, a Wall Street Journal által közzétett videó pedig arról árulkodik, hogy az ausztráliai Canberrában a Google már teszteli is azt: szállítási feladatokat végeztet autonóm módon repülő drónokkal.

Egy, a felhasználók által letölthető applikáción keresztül lehetővé tették különböző ételek kiválasztását; a rendszer a megrendelést átküldi az étteremnek, ahol az ételt előállítják, csomagolják és egy drónra csatlakoztatják, amely elszállítja azt a megrendelőhöz. Az is tudható, hogy a megrendelők megadhatják a pontos szállítási helyet, amibe az is beletartozik, hogy pl. egy parkot jelölnek meg, ráböknek a tartózkodási helyükre, ahová így lehetővé válik a kézbesítés.

Ez tehát az újdonság a hagyományos szállítási módokhoz képest, amelyekhez általában szükséges egy fix (pl. otthoni vagy irodai) cím megadása. Az újabban kísérletezett rendszer viszont azzal az előnnyel jár, hogy tekintet nélkül a tartózkodási helyre (feltéve, hogy az a szolgáltatási körzeten belül van), a vásárló néhány percen belül megkaphatja a megrendelt kávéját vagy ételét, méghozzá teljesen autonóm üzemmódban repülő drónok segítségével, melyek pilóta irányítását nem igénylik.

Bármilyen hasznosnak és kényelmesnek is tűnik a drónos szállítás, nem mindenki lelkesedik az ötletért. A tesztelési területen lakók közül néhányan panaszt emeltek a zaj miatt, mivel bizonyos helyeken a drónok meglehetősen hangosak, ráadásul felvetik a biztonság és a magánélet tiszteletben tartásának kérdését is.

Szólj hozzá