Hírek

Váratlan fejlemény a DJI és az Autel Robotics perében

A két dróngyártó jogi csatározása évek óta tart, ugyanis kölcsönösen beperelték egymást szabadalmi jogok megsértése miatt.

A szembenállás azzal kezdődött, hogy a dróniparban világszerte, így az Egyesült Államokban is domináns szereplőként számon tartott DJI perbe fogta az Autelt 2016-ban megjelent új drónjuk, az Autel X-Star és a DJI Phantom 4 közötti jelentős hasonlóság miatt. Egész pontosan azt állították, hogy az egyezések oka egy korábbi DJI mérnöknek a rivális céghez történt átigazolása, ezzel együtt pedig előzetes tervek és szabadalmak jogellenes megszerzése lehetett.

Az Autel viszontkeresetet nyújtott be és azzal érvelt, hogy nem ők, hanem a DJI sértett szabadalmi jogot, ezért kérelmük arra irányult, hogy a DJI-t tiltsák el drónok értékesítésétől az Egyesült Államokban. Az Autel emellett a DJI árazását is kifogásolta, állításuk szerint ugyanis a bekerülési költségeknél alacsonyabb áron értékesítették termékeiket, ezzel befolyásolva a piaci versenyt és a fogyasztókat.

A jogi procedúra során ez utóbbi vád nem bizonyult megalapozottnak, az Autel keresetét ejtette a bíróság. Ugyanakkor a szabadalmi per ezzel még nem zárult le.

Az Autel továbbra is kérelmezte a DJI drónok amerikai forgalmazásának megtiltását arra hivatkozva, hogy számos drónjuk az Autel szabadalmát sértve került behozatalra az országba. Egy 2020. március 2-án született bírói ajánlás pedig nekik kedvez: a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (International Trade Commission – ITC) bírája több DJI drón amerikai importjának tilalma mellett foglalt állást. Olyan népszerű drónok tartoznak e körbe, mint a DJI Mavic Pro, Mavic Pro Platinum, Mavic 2 Pro, Mavic 2 Zoom, Mavic Air és a DJI Spark-t.

Ez az álláspont érthető módon nagy port kavart az amerikai drónpiacon, ahol igencsak elterjedtek a DJI drónok, ellenben az Autel termékek alig ismertek. Egyes cikkek szerint már érezhető a DJI iránti kereslet növekedése, hiszen bizonytalanná vált, hogy meddig lesznek kaphatóak.

Nagy győzelmet jelent ez az Autel Robotics-nak, azonban szinte bizonyos, hogy az eljárás itt még nem ér véget. A testület szabályai alapján a most ismertetett álláspont „csak” ajánlásnak minősül, amit az ITC teljes bizottságának meg kell erősítenie, tehát jogi kötőerővel bíró döntés még nem született. Ennek ellenére megdöbbentő, hogy az ajánlás elfogadása esetén 2020 júliusában eltűnhetnek az érintett DJI-drónok az Egyesült Államokból.

Szólj hozzá