Hírek

Újabb intézmény oktathat növényvédelmi drónpilótákat

Újabb növényvédelmi drónpilóta képző intézményt hagyott jóvá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A hatóság honlapján elérhető adatbázisba – a korábbi két intézmény mellé – mint jóváhagyott képzőintézmény bekerült a Mátrix-Oktatási Kft. is. A cég által nyújtott képzés a Mátrix Oktatási Központ és a Dronehub Academy együttműködésében valósul meg.

Drónos permetezés Agrárminisztérium

A mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről szóló 44/2005. (V. 6.) FVM–GKM–KvVM együttes rendelet módosításáról szóló 4/2022. (II. 8.) AM rendelet megjelenésével már Magyarországon is lehetővé vált a növényvédő szerek drónokkal történő kijuttatása, egyúttal a jogszabály meghatározta a tevékenység elvégzéséhez szükséges képzettségi, adminisztrációs és műszaki előírásokat.

Hivatalos szakma lett a növényvédelmi drónpilóta

Hazánkban még csak néhány hely nyújtja a 08104005 számú növényvédelmi drónpilóta szakképesítést, pedig az igény már most óriási rá. A képzőintézmények engedélyezése folyamatosan történik, annak feltételeiről és a programkövetelményről a NÉBIH honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

A hivatal “Növényekkel kapcsolatos adatbázisok” oldalán, a Növényvédelem címszó alatt érhető el a képzőintézmények nyilvántartása. Az adatbázisban azok az engedéllyel rendelkező felnőttképző intézmények találhatók meg, amelyeket a hatóság pilóta nélküli légijárműves növényvédelmi alapképzés szervező intézményként kijelölt (jóváhagyott) a vonatkozó jogszabályban foglaltak szerint.
 

Szólj hozzá