Hírek

Új drónok, a „bébi cápák” kezdik meg működésüket Angliában

A helikopterek kutató-mentő tevékenységének támogatására állnak szolgálatba osztrák drónok az Egyesült Királyságban. A formájuk miatt egyesek által „bébi cápának” becézett gépek Caernafonnál, Wales északi részén járőröznek a Menai-szoros biztonságának megfigyelésére.

CAMCOPTER S-100

CAMCOPTER S-100 (Forrás: Schiebel Corporation)

A kísérleti projekt három hónapos teszt-időszakot követően kerülhet alkalmazásra a BBC információi szerint. A drónok kezdetben csak a hétvégén fognak repülni, lehetővé téve a partiőrség csapatainak, hogy élőben, a partról figyeljék meg az eseményeket.

A fejlesztéssel kapcsolatban Claire Hughes, a partiőrség igazgatója kiemelte: tevékenységük az életmentésről szól, ahol minden másodperc és minden megspórolt perc az élet és a halál közötti különbséget jelentheti. Nagy előny, hogy a drónok kiküldésével a biztonsági megfigyelés emberi erőforrás bevetése nélkül megvalósítható, így a mentőhelikopter személyzete készenléti állapotban tartható a bázison. Mindezekre tekintettel a brit kormány egyre fontosabb szerepet szán az UAV-oknak a kutatásban és a mentésben.

A munkához a Schiebel osztrák cég szolgáltatja a kis „cápákat”, melyek körülbelül 200 km hatótávolságra lettek tervezve. Különlegességük, hogy képesek akár 5500 m magasan is működni, és körülbelül 10 órán keresztül a levegőben maradni, miközben élő felvételeket sugároznak a központba. Éjjel-nappal reptethetők, még kedvezőtlen időjárási körülmények között is.

Forrás: BBC; Schiebel Corporation

Szólj hozzá