Hírek

Szélturbinák ellenőrzése megállításuk nélkül drónokkal

A közelmúltban Japánban megrendezett Tsukaba Fórumon a tokiói székhelyű Nippon Telegraph and Telephone Corporation (NTT) bemutatta a szélturbinák leállás nélküli ellenőrzésére szolgáló új drón alapú technológiáját. A hagyományos ellenőrzési módszerek megkövetelik, hogy a turbinát teljesen leállítsák, mielőtt a technikus megvizsgálja, ami nem csak hogy nehéz folyamat, de komoly hatással van az energiatermelés hatékonyságára is.

Az NTT új eljárása két önálló drónt használ, amelyek viszonylag kis kereskedelmi rádióadókkal vannak felszerelve, és gyenge rádiójeleket küldenek egymásnak (amihez nincs szükség szövetségi engedélyre). Ez egy „Fresnel-zónát” hoz létre a két drón között, amely a turbina mindkét oldalán érzékeli a sérüléseket vagy egyéb problémákat a teljes egység működése közben.

Japanese Wind Turbine e1688400469769

Az NTT sajtóközleménye szerint Japánban, amely jelentős mértékben fektetett be a szélenergiába. Jelenleg is új szélerőmű farmokat építenek a partszakaszokon, a tervek szerint 2040-ig több mint 3600 új szélturbinát telepítenek majd. Japán deklarált célja az átállást a zöldebb energiaformákra, így az autonóm drónok sokkal könnyebbé tehetik a tengeri turbinák ellenőrzését. A rádiómező használatával a drónok pontosan felmérhetik a mozgó turbinakar sérülésének mértékét anélkül, hogy megállítanák a szélkerekeket.

A szélturbinákon végzett munka veszélyes lehet, mivel a gyakran viharos körülmények és a nagy magasságban kell a rendszeres karbantartást végezni.

Az NTT az eddigi laboratóriumi körülmények között végzett tesztek sikere után a következő lépések között egy nagyobb léptékű, kültéri tesztet jelölt meg, több működő szélerőművön a folyamat továbbfejlesztése érdekében.

1 hozzászólás

  • A cikkben bemutatott új technológia rendkívül ígéretesnek tűnik. Kíváncsian várom, hogy milyen mértékben lesz alkalmazható a gyakorlatban.

Szólj hozzá