Hírek

Smart Farm földi-légi együttműködő rendszerekkel

A 9,966 milliárd forint összköltségvetésű GINOP-3.1.1-VEKOP-15-2016-00001 kiemelt projekt keretében megvalósult a Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári Smart Farm Tangazdasága, amelynek átadására április 21-én került sor. A fejlesztés a digitális agráriumhoz és a precíziós gazdálkodáshoz szükséges technológiai elemeket felvonultatva, a fenntarthatóságot szem előtt tartva járul hozzá az intézmény korszerű képzési, kutatási és szolgáltatási tevékenységéhez. A Smart Farm kialakításának és eszközbeszerzésének bruttó összege 951,04 millió forint volt.

Smart farm Mosonmagyaróvár

A Széchenyi István Egyetem Smart Farmjának felújított központi épülete. (Fotó: Májer Csaba József)

 
A Széchenyi István Egyetem kiemelt célja a környezeti fenntarthatóság elősegítése, amit az intézmény képzései, kutatásai és fejlesztései során is szem előtt tart. Ezt szolgálja az intézmény legújabb beruházása, az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karon megvalósult Smart Farm Tangazdaság is.

Az átadóünnepségen dr. Nagy István agrárminiszter, mosonmagyaróvári országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: az agráriumot számos kihívás éri, amelyekre csak a legmodernebb kutatási ismeretek felhasználásával adhatók válaszok, s a Smart Farm éppen ezt szolgálja. „Technológiai modernizáció zajlik a magyar mezőgazdaságban. Mindennél meghatározóbb a hatékonyságot, a versenyképességet növelő beruházások támogatása, a digitális technológiákra való átállás szükségessége. A mostani fejlesztés révén lehetővé válik, hogy a hallgatók gyakorlatorientált oktatási környezetben, a legkorszerűbb eszközökkel ismerkedhessenek meg. A képzések, tanfolyamok a gazdálkodók, a mezőgazdasági cégek és a szaktanácsadók számára is elérhetők lesznek” – mondta, majd köszönetet mondott a Széchenyi István Egyetemnek, amiért kitüntetett figyelmet fordít az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar sorsára.

Dr. Nagy István agrárminiszter

Dr. Nagy István agrárminiszter szerint a fejlesztés révén lehetővé válik, hogy a hallgatók gyakorlatorientált oktatási környezetben, a legkorszerűbb eszközökkel ismerkedhessenek meg. (Fotó: Májer Csaba József)

 
Az egyetemet fenntartó Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, prof. dr. Palkovics László kiemelte: az egyetem nemcsak a kar külső, hanem belső, tartalmi megújulását is a középpontba helyezte. „Ebbe a folyamatba illeszkedik Smart Farmunk kialakítása, amely a digitális agrárium és a precíziós gazdálkodás megvalósításához szükséges technológiai elemeket felvonultatva tartva járul hozzá az intézmény korszerű képzési, kutatási és szolgáltatási tevékenységéhez” – szögezte le, köszönetet mondta a beruházás megvalósításához nyújtott segítségért dr. Solymár Károly helyettes államtitkárnak, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökségnek és a kivitelező Szabó és Társa Kft.-nek. „Az épületek felújításával és a korszerű eszközök, gépek beszerzésével valódi 21. századi infrastruktúra jött létre, amelynek hátterét olyan modern technológiák adják, mint az 5G vagy a drónok. A Smart Farm újabb platformot jelent arra, hogy bővítsük együttműködésünket az agrárágazat szereplőivel, s ezáltal még hangsúlyosabb szerepet vállaljunk a gazdasági és a tudományos szféra összekapcsolódásában” – tette hozzá.

Smart farm átadó -permetező drón

Az átadó résztvevői a Smart Farm keretében zajló drónfejlesztésekkel is megismerkedhettek. (Fotó: Májer Csaba József)

 
Dr. Solymár Károly Balázs energiaügyi infokommunikációért felelős helyettes államtitkár elmondta: a Programozd a jövőt! elnevezésű program keretében valósult meg a Smart Farm kialakítása, amiben nagy szerepet játszott a Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központja. Kiemelte: azzal, hogy a központ infokommunikációs arculattal jött létre, ez a terület felemelkedett a Széchenyi-egyetemen hagyományosan erős járműipari pillér mellé. Örömmel említette, hogy a központ az elmúlt években valós vállalati partnerségekkel tudott kiépíteni, és felkészült arra, hogy együttműködjön más tudományterületekkel.

Dr. Tóth Tamás, az egyetem Agrár- és Élelmiszeripari Kutatóközpontjának vezetője előadásában hangsúlyozta, hogy a Széchenyi István Egyetem több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a precíziós mezőgazdaság, a járműipar, a robotika, a digitalizáció és az automatizáció terén, ami a Smart Farm Tangazdaságnak is alapját képezi. „Fenntartható precíziós mezőgazdaságot szeretnénk kialakítani automatizált adatalapú termelésirányítással” – fogalmazta meg a célt, megjegyezve, hogy 2030-ig négy lépésben fejlesztenék tovább a Smart Farmot.

Dr. Drotár István, az egyetem Digitális Fejlesztési Központjának vezetője közös sikernek nevezte a beruházást, amelynek megvalósításában az intézmény különböző karai és szervezeti egységei dolgoztak együtt. Kiemelte: valós tartalommal szeretnék megtölteni a Smart Farmot, és példaként a digitálisan vezérelhető erőgépekkel, a mezőgazdasági termelésben használható földi-légi együttműködő rendszerekkel, a gazdák igényeire szabott permetező drónnal, az önjáró robotokkal és a vadkármegelőző rendszerrel kapcsolatos kutatás-fejlesztéseket említette.

Robot kutya és drón Mosonmagyaróváron

Modern precíziós eszközparkot alakítottak ki, saját fejlesztési robotok, drónok állnak rendelkezésre. (Fotó: Digitális Agrárakadémia)

 
A Széchenyi István Egyetem a Smart Farm beszállítói közül az Agrotec Magyarország Kft.-vel már 2022. májusban együttműködési megállapodást kötött. A mostani ünnepélyes átadáson az egyetem képviseletében dr. Filep Bálint elnök és dr. Szalka Éva, az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar dékánja, az Axiál Kft. nevében pedig Pintér Zsolt ügyvezető írt alá megállapodást, amely képzési és kutatási területekre is kiterjed.

További információ az európai uniós forrásból megvalósuló Programozd a jövőd! GINOP-3.1.1-VEKOP-15-2016-00001 azonosító számú projektről:
– a Programozd a jövőd! Facebook-oldalán
– a Programozd a jövőd! weboldalán
 

Szólj hozzá