Hírek Ipari drónok

Rangos elismerést gyűjtött be a Széchenyi István Egyetem drónja

A győri Széchenyi István Egyetem a drónkutatás fontos szereplőjeként az ABZ Drone Kft.-vel és az MIB Invest Group Kft.-vel közösen, ABZ Innovation Kft. néven alapította drónfejlesztéssel foglalkozó vállalkozását. A cég nemzetközi piacra készült innovációja az a mezőgazdasági permetező drón, amely kimagaslóan szerepelt a nemrég Szerbiában megrendezett, 90. jubileumi Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron. A szakemberek szerint a drónfejlesztést további technológiai sikertörténetek követhetik az egyetem tudományos innovációira alapozva.

permetezo dron SZE 2 scaled

Jelentős a nemzetközi érdeklődés a Széchenyi István Egyetem közreműködésével készülő drón iránt.

 
Az ABZ Innovation Kft. L10 nevű permetező drónja nem először aratott sikert agrár tematikájú kiállításon: az idei berlini Fruit Logistica szakkiállítás alapozta meg azt a nemzetközi érdeklődést és elismerést, amely a Szerbiában, Újvidéken megrendezett 90. jubileumi Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron teljesedett ki. A rangos eseményen a Széchenyi Egyetem közreműködésével is készülő drón elnyerte az „Év innovációja az agrárszektorban” díjat. A terméket így Németországot követően újabb országban jutalmazták, amelynek eléréséhez kitartó munka vezetett. A saját fejlesztésű és gyártású mezőgazdasági permetező drón – amelyet hazai és európai mezőgazdasági adottságokra terveztek – valamennyi jelenlegi, a piacon elérhető innovációt egyesít. A termék a biztonságos és egyszerűen használható dróntechnológiát kínálja a gazdák számára, folyamatos támogatás és szerviz biztosítása mellett.

Az ABZ Innovation Kft. fejlesztésének sikere azért is nagy szó, mert a 90. Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár Szerbia legnagyobb agrárkiállítása. „Az újvidéki kiállításon szerzett díj rendkívüli sikernek számít. Nyugodtan nevezhető kiemelkedő eredménynek, ha egy külföldi piacon magyar termék nyeri el az innovációs díjat” – fogalmazott Török Gyula, az ABZ Drone Kft. ügyvezetője, hozzátéve, hogy ez egyben fontos visszajelzés a fejlesztésről.

Az L10 elnevezésű permetező drón fejlesztőinek következő célja az eszköz világpiacra juttatása. Jelenleg öt különböző országban van disztribútora a terméknek, és öt országban indult meg a forgalmazása. Török Gyula úgy véli, az első felhasználói és disztribútori visszajelzések is azt mutatják, hogy kiváló a piacra vezetés eredményessége.

permetezo dron SZE 1 scaled

A permetező drón hatékony segítséget nyújthat a gazdáknak.

 
„Cégünk rövid idő alatt nagy utat járt be, hiszen ma már ott tartunk, hogy a világ számos pontjáról érdeklődnek irántunk. Eddig több mint tíz országból jöttek hozzánk közelebbről megismerni a termékünket. Azért is kíváncsiak az új technológiára, mert ez az első olyan európai permetező drón, ami CE – azaz uniós szintű megfelelőségi – minősítéssel is rendelkezik. Nyilvánvaló, hogy hatalmas az igény egy Európában készülő, kiváló minőségű permetező drón iránt” – hangsúlyozta az ügyvezető. Aláhúzta, a következő lépés a termék folyamatos fejlesztése mellett, hogy a kialakult kapcsolatok révén minél több megrendelést realizáljanak hazánkban és a nemzetközi piacon egyaránt.

Dósa Gábor, a Széchenyi István Egyetem tudáshasznosító vállalkozása, az Uni-Inno Kft. ügyvezetője kifejtette: az egyetem számára kiemelten fontos az intézményben létrejövő fejlesztési eredmények üzleti hasznosítása, aminek egyik legsikeresebb példája az ABZ Innovation Kft. A Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ, valamint az Uni Inno Kft. közvetlenül támogatja a hasznosítási tevékenységet pályázati források felkutatásával, üzletfejlesztési tanácsadással és nem utolsó sorban az iparjogvédelmi oltalmazási folyamat menedzselésével. Hozzátette: a minél több szabadalmi oltalom megszerzését a most megújuló szellemitulajdon-kezelési szabályzat alapján az egyetem olyan módon támogatja, hogy minden feltalálót egyszeri egymillió forintos díjazásban részesít a szabadalmi oltalom megszerzése esetén. „Bízunk benne, hogy ez a kezdeményezés is elősegíti, hogy a permetező drónhoz hasonló, üzletileg potenciális hasznosítási lehetőségek fejlődjenek az egyetemen” – jegyezte meg Dósa Gábor.

A győri központú, de képzéseivel, kutatásaival Mosonmagyaróváron, Zalaegerszegen és Budapesten is jelen lévő SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM (SZE) Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő felsőoktatási intézménye. Mintegy 14 ezer fős hallgatói közösségét hetven ország fiataljai alkotják. Rendkívül erős gyökerekkel rendelkezik a technológiai és az informatikai képzések terén, amelyeket minőségi gazdaságtudományi, állam- és jogtudományi, pedagógiai, társadalomtudományi, művészeti, egészség- és sporttudományi, valamint mezőgazdaság- és élelmiszer-tudományi képzések egészítenek ki. Az intézmény kiemelkedő számú ipari-gazdasági kapcsolattal rendelkezik. A Széchenyi István Egyetem a két legnagyobb globális felsőoktatási minősítő szervezet közül a QS legfrissebb világranglistáján a 801–1000. helyen szerepel, míg a Times Higher Education fenntarthatósági célok alapján összeállított rangsorán „a fenntartható városok és közösségek”, a „tisztességes munka és gazdasági növekedés”, valamint a „béke, igazságosság és erős intézmények” kategóriákban a világ 400 legjobb egyeteme közé sorolták. Az intézmény további fejlődését többek között a Győrben, valamint a zalaegerszegi ZalaZONE mellett már épülő tudományos és innovációs parkjai segítik majd elő.

Szólj hozzá