Drónszabályozás Hírek

Mérföldkő a drónok ipari használatában – LUC tanúsítvány idehaza elsőként

Európai viszonylatban is kivételes eseményről számolhat be a GeoLayer Kft., akiknek – hosszas előkészítő munka után – a magyar légiközlekedési hatóság kiadta az első LUC tanúsítványt.

Drónos légi felméréssel foglalkozó vállalkozások számára a “LUC engedély” olyan, mint egy limitált kiadású platina tanúsítvány a szakmán belül, amit borzasztó nehéz kiérdemelni. Nemzetközi viszonylatban is csak elvétve találkozni olyan piaci szereplőkkel, akik rendelkeznek ilyen tanúsítvánnyal.

Geolayer_duna_csoport_DJI_M300-1536x1025

Mi az a LUC tanúsítvány, és mi köze a drón használathoz?

Maga a mozaikszó az angol nyelvű „Light UAS Operator Certificate” kifejezésből származik. A LUC egy „könnyű üzembentartói tanúsítvány”. Drón üzemeltetőként van lehetőség az igénylésére, és kizárólag jogi személyiséggel rendelkező szervezetek kaphatják meg.

A LUC lényegében olyan, mint egyfajta bizonyíték a Légügyi Hatóság részéről. Bizonyíték annak alátámasztására, hogy az adott vállalat képes önállóan felmérni a drón alkalmazásának és üzemeltetésének lehetséges kockázatait. LUC tanúsítvánnyal dolgozni egyszerre nagy előny és felelősség, mivel lehetőséget biztosít arra, hogy a benne felsorolt művelettípusok végrehajtását az arra jogosult önállóan engedélyezze – természetesen úgy, hogy a hatóság részéről meghatározott feltételek és a vonatkozó jogszabályok mindegyikének maradéktalanul eleget tesz.

Még Európa-szerte sem sok vállalat rendelkezik LUC tanúsítvánnyal

Mindezt hűen tükrözi az a tény, hogy az Európai Unió egészén belül sokáig mindössze egyetlen, környezetvédelmi és halgazdálkodási tevékenységet ellátó norvég cégnek volt a birtokában LUC tanúsítvány. Többek között ezért is óriási dolog, hogy a GeoLayer Kft.-nek idehaza elsőként sikerült kiérdemelnie a a LUC tanúsítványt, amely az Európai Unió egész területére érvényes.

építőipar

Komoly mérföldkő, avagy LUC tanúsítvány Magyarországon elsőként

Természetesen hazai fronton is rendkívül komoly hozzáadott értéke van annak, ha egy pilóta nélküli járművek használatában érdekelt vállalkozás LUC tanúsítvánnyal a birtokában végezheti a tevékenységét. A LUC tanúsítvány rendelkezésre állása szintlépést jelent az építőipari drónos légi szolgáltatások hatékonyságát tekintve, beleértve az útépítések tervezését, a földtömegszámítást, a csomópontok, hidak és felüljárók drónos légi felméréseit. Gyakorlatilag bármilyen építési munkálat rövidebb idő alatt valósulhat meg úgy, hogy közben a biztonsági feltételek maradéktalanul teljesülnek. De az építőipari hasznosuláson túl – többek között – a napelemparkok hőkamerás diagnosztikája is olajozottan történhet a LUC birtokában.

A GeoLayer Kft. vezetése közleményben tudatta: óriási megtiszteltetésnek érzik, hogy a magyar hatóság cégük részére adott ki első ízben LUC tanúsítványt. Ahogy ismertették, a LUC tanúsítvány értékes időt segíthet megtakarítani a megbízóinknak.

“Pontosan tudjuk, hogy egy-egy építési projekt vagy beruházás kivitelezésénél gyakran a rendelkezésre álló idő jelenti a szűk keresztmetszetet. A LUC tanúsítvány megléte azért jelenthet előnyt a megbízóinknak, mivel így nem szükséges külön-külön engedélyeztetni minden egyes műveletet a hatósággal, újra és újra napokat veszítve a műveleti engedély iránti kérelem benyújtásával. A tanúsítvány birtokában ezt önállóan megtehetjük, értékes munkaórák tucatjait spórolva.”

Persze az “engedély” nem jön magától, egy szigorú és meglehetősen összetett feltételrendszer minden egyes pontjának eleget kell tenni a sikeres igényléshez.

Arról, hogy pontosan mi minden kell a LUC tanúsítvány elnyeréséhez, arról a cég vezetése így számolt be:

  • “Igazoltuk, hogy strukturáltan működve minden tőlünk telhetőt megteszünk a repülési műveletek biztonságos elvégzéséért, a tervezés, megvalósítás, karbantartás és háttéradminisztráció feladatainál egyaránt kontrollt biztosítva.
  • Repülésbiztonsági menedzsmentrendszert alkalmazva gondoskodunk a repülés lehetséges kockázatainak hatékony kezeléséről.
  • A tervezésben és végrehajtásban résztvevő munkatársaink többek között bizonyítottan rendelkeznek a szükséges távpilóta kompetenciákkal, illetve kockázatelemzésre vonatkozó tanúsítványokkal, készségekkel.
  • Precíz dokumentációs rendszert vezetünk, évekre visszamenően tárolva a műveleteket érintő adatokat, amelyekhez a felügyeletet végző hatóság bármikor hozzáférhet.
  • Repülésbiztonsági politikát dolgoztunk ki a vele kapcsolatos biztonsági célkitűzésekkel együtt.
  • Úgynevezett LUC kézkönyvet készítettünk, amiben a LUC tanúsítvány birtokában részünkről végezni kívánt eljárásokat és tevékenységeket részletesen definiáltuk, vészhelyzeti eljárásokat dolgoztunk ki, meghatároztuk a felelősségi köröket szervezeten belül.”

A drónok használatában rejlő hozzáadott érték egyre több iparágon belül nyer bizonyítást. Ehhez mérten az elkövetkező években további széleskörű növekedés prognosztizálható. Ahhoz, hogy egyre több iparágban sikerrel történjen meg a drónok hasznosítása, fontos a szabályozott keretrendszer. Ezért is remélhető, hogy a jövőben egyre több UAS-üzembentartó fog LUC tanúsítványért folyamodni.

Szólj hozzá