Dróntechnológia Hírek

Még idén elindíthatja drónos házhozszállítását az Amazon

A drónos kiszállítás ígérete gyakran tűnt sci-finek. Az Amazon azonban majdnem egy évtizede dolgozik azon, hogy ez valósággá váljon. Most pedig eljött az ideje annak, hogy a kaliforniai Lockefordban élő Amazon-vásárlók az elsők között kaphatnak Prime Air drónkiszállításokat.

Amazon MK27-2

Az Amazon legújabb szállító drónja, az MK27-2 (Forrás: Amazon News)

 
A kihívás: Hogyan lehet gyorsan, költséghatékonyan és – ami a legfontosabb – biztonságosan, kevesebb mint egy óra alatt eljuttatni az árukat a vásárlókhoz? És hogyan lehet mindezt úgy csinálni, hogy ez skálázható legyen?

Viszonylag egyszerű a dróntechnológiát felhasználni egy könnyű hasznos teher rövid távolságra történő, látótávolságon belüli elrepítésére, de egészen más kihívást jelent egy olyan hálózat kiépítése, amely nagy távolságokba képes kiszállítani árut a vásárlóknak.

Tudósok, mérnökök, űrkutatási szakemberek és futuristák százaiból álló csapat keményen dolgozik ezen probléma megoldásán, és még ebben az évben a kaliforniai Lockefordban élő Amazon-ügyfelek az elsők között lesznek, akik Prime Air-küldeményeket kapnak – írja friss közleményében az Amazon.

Drónfejlesztés az Amazonnál

Drónfejlesztés az Amazonnál (Forrás: Amazon News)

 
Lockefordnak történelmi kapcsolata van a repülési iparral, a repülés egyik korai úttörője – Veldon B. Cooke, aki az 1900-as évek elején korai repülőgépeket épített – egykori lakosa volt. Most, több mint egy évszázaddal később, a lakosok lehetőséget kapnak arra, hogy több ezer mindennapi cikk esetében ingyenes drónos kiszállítást vegyenek igénybe.

“Lockeford lakosai hamarosan hozzáférhetnek a világ egyik vezető kézbesítési innovációjához” – mondta Heath Flora, Kalifornia állam képviselője, akinek Lockeford is a körzetéhez tartozik. “Izgalmas, hogy az Amazon meghallgatja a San Joaquin megyei közösség visszajelzéseit, hogy elősegítse a technológia jövőbeli fejlesztését.”

Lockeford lakói fontos szerepet játszanak majd a jövő meghatározásában. A Prime Air-ral kapcsolatos visszajelzéseik segítenek majd egy olyan szolgáltatás létrehozásában, amely biztonságosan skálázható, hogy az mindenhol megfeleljen az ügyfelek igényeinek – miközben egy újabb innovációs mérföldkővel gazdagodik a város repüléstörténete.

A drónos szállítás biztonságos bevezetése

Az Amazon szorosan együttműködik az FAA-val és más szabályozó hatóságokkal. A Prime Air egyike annak a három drónszállító vállalatnak, amelyik végigment a szigorú folyamaton, hogy megszerezze az FAA légi fuvarozói engedélyét, amely szükséges lesz az ilyen fejlett képességekkel rendelkező drónok üzemeltetéséhez.

A fejlesztők a Prime Air alapítása óta számos drónt terveztek, építettek és teszteltek. Több mint két tucat prototípus készült. Mára sikerült megalkotniuk azt a verziót, amellyel már valós környezetben is végezhetőek vevői kiszállítások.

 
Az Amazon közleménye szerint, egy kifinomult és az iparágban egyedülálló érzékelő és elkerülő rendszert hoztak létre, amely lehetővé teszi a vizuális megfigyelők nélküli működést, lehetőséget adva arra, hogy drónuk nagyobb távolságokra is képes legyen elrepülni, miközben biztonságosan és megbízhatóan elkerüli a többi légi járművet, embert, háziállatot és akadályt.

Mi a következő lépés?

Az indulás pontos dátuma a folyamatban lévő hatósági jóváhagyástól függ. Amint elindulhat a kiszállítás, a Lockefordban élő Amazon ügyfelek a kereskedelmi rendszerbe lépve Prime Air-jogosultságú termékeket fognak látni. A szokásos módon adnak majd le rendelést, és a rendelésük állapotának nyomon követésével együtt kapnak egy becsült érkezési időt. Ezeknél a kiszállításoknál a drón a kijelölt szállítási helyre repül, leereszkedik a vásárló hátsó udvarára, és biztonságos magasságban lebeg. Ezután biztonságosan elengedi a csomagot, és visszaemelkedik a magasba.

Szólj hozzá