Hírek

Látványos előrelépés a drónos szállításban

Az Alphabet leányvállalatának számító Wing cég úttörő szerepet játszik a drónos házhozszállítási szolgáltatás tökéletesítésében. Miután Ausztráliában, Helsinkiben és az Egyesült Államok Virginia államában található Christiansburg városában sikereket értek el, most még komolyabb projektbe kezdtek.

A drónos légi szállítások bevezetésének következő célpontjaként ugyanis a meglehetősen sűrűn lakott és forgalmas légtérrel rendelkező texasi Dallas-Fort Worth régiót szemelték ki. Ahol a térség lakói a tervek szerint még idén megtapasztalhatják, milyen is az, amikor a megrendelt árucikkeket drón szállítja házhoz.

Wing drón

Milyen kihívásokat kell áthidalni a Wing drónos szállítások sikeréhez?

A kisebb városok kevésbé zsúfolt környezete és légtere után a komplex nagyvárosi közeg jóval nagyobb falatnak bizonyul megvalósítás szempontjából. A Wing célja, hogy a Christiansburg-i működés során szerzett tanulságokat hasznosítva zsúfoltabb működési környezetben is üzemeltetni tudja a drónos kiszállítási szolgáltatást.

A kivitelezés szempontjából eltérést jelent, hogy míg Virginiában egy központi Wing telephelyről történt a működés, addig Dallas-Fort Worthben a cég az üzleti partnereivel együttműködve helyezi el a drónokat.

Együttműködés indul például az Egyesült Államok második legnagyobb gyógyszertári üzletláncának számító Walgreens vállalatával. Ezáltal a Wing függőlegesen fel- és leszálló (VTOL) drónjai a Walgreens telephelyeiről indulhatnak majd.

Hasonló jellegű kooperációk kidolgozása van folyamatban más stratégiai partnerekkel. A tervek szerint a szolgáltatás elindítása után további üzleti partnerekkel bővülhet a kör.

Hogy történik majd a rendelés és drónos kiszállítás vevői szempontból?

Vevőként borzasztó egyszerű lesz a szolgáltatás igénybevétele. Ugyanis a rendelés a Wing dedikált alkalmazáson keresztül történik. Vásárlóként mindössze a megrendelt árucikkek kifizetése lesz a feladat az applikáción belül, ráadásul szállítási díjjal sem kell majd kalkulálni.

Miután megtörtént a rendelés, az adott kiskereskedelmi helyszínen dolgozó személyzet a megrendelt termékeket egy speciálisan erre a célra kialakított Wing dobozba helyezi. A drón testén belül egy speciális kötél áll rendelkezésre, amellyel rögzíthető maga az árucikk.

Az autonóm drónok a Wing pilóta nélküli forgalomirányító rendszerének segítségével feltérképezik a legbiztonságosabb útvonalat a szállítási címig, és megtervezik a repülési útvonalat a felszállástól a leszállásig.

A célhoz megérkezve a drón körülbelül 7 méter szállítási magasságba ereszkedik, leereszti a kötelet, és automatikusan elengedi a csomagot a kívánt szállítási területen. Vagyis a kézbesítés automatizáltan történik, a drón pedig ezután visszatér az utazómagasságba, illetve visszarepül a kiindulási pontra.

Várhatóan így fog kinézni a drónos kiszállítás ütemterve Dallas-Fort Worthben

A Wing speciálisan épített VTOL drónokat fog alkalmazni, speciális szárnyakkal és légcsavarokkal, hatékony átmenetet képezve a helikopter és a repülőgép üzemmód között. Így a drónok képesek függőleges irányban felszállni, nagy sebességgel komolyabb távolságokat repülni, illetve precízen egyhelyben maradni a levegőben, amíg felvesznek vagy kiszállítanak egy csomagot.

Ami az ütemtervet illeti, a Wing közleményei alapján kicsiben szeretnék elkezdeni a drónos kiszállítást. Meghallgatva a felhasználók visszajelzéseit, majd ezek alapján fejlesztve és tökéletesítve a szolgáltatást. Ennek megfelelően kezdetben csekély számú drónnal indul a kivitelezés, és az igényekhez mérten történik majd a bővítés.

Wing drónos szállítás

Az ausztráliai Canberra és Logan városokban a Wing 2022 első két hónapjában több mint 30 000 drónos kiszállítást végzett el sikerrel, tavaly pedig több mint 100 000 kiszállítást látott el Ausztráliában. Ezek a számok azt vetítik előre, hogy csak idő kérdése egy nagy szintlépés elérése a drónos kiszállítás volumenében és minőségében.

Képek és videók forrása: Wing Aviation LLC.

Szólj hozzá