Hírek

Január végén indul a növényvédelmi drónpilóta képzés Szarvason

Január végén indul a növényvédelmi drónpilóta képzés Szarvason a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és az ABZ Drone Kft. együttműködésében.

A szakképesítés megszerzésével lehetőség nyílik növényvédelmi monitorozás és növényvédelmi kezelések drónnal történő elvégzésére – közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

ABZ Drone - MATE növényvédelmi drónpilóta képzés

A képzési tematika nemcsak a növényvédelmi, térinformatikai, jogi és repüléstechnikai ismereteket tartalmazza, hanem kiegészül a MATE Szent István Biztonságkutató Központja által oktatott, a kritikus infrastruktúrák és létfontosságú rendszerek védelmével kapcsolatos drónos alkalmazásokkal is.

Az elméleti képzés, valamint az ahhoz szükséges számítógépes térinformatikai munkaállomások a MATE kedden átadott Öntözésfejlesztési bemutató gazdaság és képzési központjában, a szarvasi Halászati Kutatóintézet (HAKI) területén lesznek.

„A hiánypótló képzésre szép számú érdeklődő van, de a jelentkezésre még most is van lehetőség. Növényvédelmi drónpilóta képzésben egyetem ilyen mélységig még nem vett részt piaci partnerrel közösen” – mondta a beruházás átadóján Dr. Gyuricza Csaba rektor.

„A dél-alföldi régióban ez az első növényvédelmi drónpilóta képzés, amelyre éves szinten akár 250 hallgatót is tudunk fogadni” – hangsúlyozta Török Gyula, az ABZ Drone Kft. ügyvezetője. A cég hét éve foglalkozik a drónok mezőgazdasági felhasználásával és több mint 500 drónpilótát képeztek ezideáig.

Dr. Bozán Csaba projektvezető, a MATE Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóközpontjának vezetője elmondta, a végzett drónpilóták az általuk felvett adatokat ki is tudják majd értékelni, így léphetnek egyet a precíziós gazdálkodás irányába. Amihez még persze talajszintű adatokra is szükség van – jegyezte meg.

Napjainkban a drónok szerepe vitathatatlan; mezőgazdasági, építőipari, biztonságtechnikai, valamint rend- és polgárvédelmi felhasználásuk egyaránt kiemelt fontosságú, ezért a képzésen szerezhető tudás piaci értéke is rendkívüli – közölte az egyetem.

Forrás: MTI/MATE

Szólj hozzá