Hírek Ipari drónok

Immáron drónnal is észlelhető, ha valaki lázas vagy köhög?

Messziről kiszúrni a tömegből, ha valaki erőteljesen köhög, netán lázas beteg? Akár távolról is észlelhető, ha egyes személyek – akár az előírásokkal ellentétben – nem viselnek egészségügyi maszkot, veszélyeztetve ezzel másokat.

Különösen a Covid-19 vírusveszéllyel terhelt időkben lehet hozzáadott értéke annak, ha mindez megvalósítható. A jó hír az, hogy a drón technológia ebben is segítséget jelenthet. A cikkből máris megismerhetők a részletek.

Dragonfly hőkamera kép

Tényleg észlelhető drónnal a köhögés vagy a lázas betegség?

Amennyiben hihetünk Cameron Chell, a Draganfly nevű vállalat vezérigazgatójának, akkor igen. Ő ugyanis azt állítja, hogy az általuk fejlesztett egészségmegfigyelő drón képes minderre. Vagyis a drón segítségével akár nagyobb távolságból is észlelhetők olyan egészségügyi jelzések,

  • mint az erőteljes köhögés;
  • mint a lázra utaló szokatlanul magas testhőmérséklet;
  • hogy az egyének megtartják-e egymással szemben az előírt távolságot;
  • vagy mindenki részéről történik-e maszkviselés ott, ahol ez előírásnak számít.

Felmerülhet persze kérdésként, hogy mégis milyen technológia teheti mindezt lehetővé. Mindjárt rátérünk erre is.

Mit érdemes tudni a köhögést és lázat észlelni képes drón kapcsán?

A Draganfly részéről közzétett információk alapján egy módosított Draganflyer Commander quadcopter segítségével valósíthatók meg a fentebb részletezett feladatok. Egy speciális szoftverrel kiegészítve, aminek a tökéletesítésében egyébként egy ausztrál csapat működött közre.

Maga a Commander egy elektromos, autonóm quadcopter drónnak felel meg. Amely úgymond cserélhető hasznos teherrel hasznosítható igény szerint, példának okáért egészségügyi célokra is.

Annyit fontos azonban hozzátenni a hírhez, hogy a tesztekre és a szélesebb körű alkalmazásra minden bizonnyal még várnunk kell. Maga a koncepció persze ettől függetlenül izgalmasnak számít.

A Draganflyer Commander quadcopter nemcsak köhögés vagy láz ellen lehet hasznos

A készülék hozzáadott értékének a kulcsa, hogy képes nagy felbontású fotók és hőképek készítésére, így nem csak a köhögő és lázas egyének észrevételében nyújthat segítséget, hanem sokféle feladathoz használható. Tipikus példa erre a földmérés, a 3D térképezés, az ipari ellenőrzés, nem beszélve kereséshez és mentéshez köthető feladatokról, valamint a közbiztonsági alkalmazásokról.

Hozzászólások

Szólj hozzá