Hírek Ipari drónok

Hollandiában minden zöldség- és gyümölcstermesztő drónnal fog permetezni

Hosszú távon Hollandiában minden zöldség- és gyümölcstermesztő drónnal fogja permetezni a növényeket. Erre a következtetésre jutott a SEO Economic Research tanulmánya, amely a drónokban rejlő lehetőségeket vizsgálta a kertészetben és a szántóföldi növénytermesztésben.

Holland permetező drón

Figyelemre méltó, hogy a SEO Economic Research várakozásai szerint 2050-re mindössze 44 drón elegendő lesz a teljes hollandiai zöldség- és gyümölcstermesztési terület permetezéséhez – írta meg a Future Farming.

A SEO feltételezése szerint egy drón 500 hektárnyi termőterületet képes kezelni. A kutatók – becslésük során – nem tesznek különbséget a különböző típusú növények között és a számításba más autonóm kezelési módszereket sem vontak be. Hollandiában a gyümölcs- és zöldségtermesztés teljes területe 22 000 hektár. Ha minden egyes drón 500 hektárt tud permetezni, akkor 44 drón elegendő lenne az egész ország területére.

A legtöbb drónt szántóföldi ellenőrzéshez használják

A SEO előrejelzése szerint a teljes holland mezőgazdasági ágazatban 2050-re összesen 1455 drónt fognak használni. A legtöbb drónra monitoring tevékenységhez lesz szükség, körülbelül 1000 gazdaság (beleértve a gyümölcs- és zöldségtermesztést is) fog hamarosan saját drónt használni a földek ellenőrzésére. A főként közepes (50-100 hektáros), vagy kisebb gazdaságok drónt fognak bérelni, illetőleg szolgáltatókat fognak igénybevenni erre a feladatra.

A drónok használatának növekedése

A drónok használata Hollandiában jelentősen megnőtt az elmúlt években. A kutatók becslése szerint az általuk vizsgált öt ágazatban (mezőgazdaság, energia és infrastruktúra, biztonság, szállítás és mobilitás) a drónok száma a 2019-es mintegy 2460-ról 2050-re várhatóan 11 230-ra nő.

A drónhasználat pontos hatása Hollandiában még nem tisztázott. A SEO Economic Research a holland kormány megbízásából a Decisio és a To70 vállalatokkal közösen készítette el feltáró tanulmányát a holland drónpiac potenciális társadalmi és gazdasági értékéről. A kutatók alapként egy európai tanulmányt használtak fel, amely olyan feltételezésekkel élt, mint például, hogy a jövőben minden gyümölcs- és zöldségtermesztő drónokat fog használni a növények kezelésére (permetezésére).

Forrás: Future Farming, SEO Economic Research

Szólj hozzá