Hírek

Hollandiában megkezdte működését az első vertikális drónport

Május 24-e jelentős mérföldkő a holland repüléstörténetben, ekkor avatták fel az ország első drone vertiportját, a „Galileo”-t. A nagyszabású avató ünnepségen egy többrotoros drón landolt a Rotterdam Future Mobility Parkban, Merwehavenben található drónporton.

holland1

Az 1950-es években Európa egyik legnagyobb hajógyára Rotterdamban működött. A gyártás hanyatlásával üresen maradó területek mostani fejlesztése helyi szervezetek kezdeményezéseként indult, de kulcsszerepe van Hollandia gazdasági stratégiájában és Rotterdam globális kikötőváros szerepének megújításában is. Az RDM projekt az oktatás, a vállalkozás, a kutatás-fejlesztés és a gyártás integrációját tűzte ki célul. Itt található az RDM hajógyárban az újonnan átadott vertiport.

holland2

A rotterdami kikötő területén a drónok várhatóan a feladatok széles skáláján teljesítenek majd szolgálatot, az ellenőrzésektől és felügyelettől a csomagszállításig. E műveletek megkönnyítése érdekében ki kell alakítani a drónok fel- és leszálló platformjainak – vagy vertiportjainak – stratégiai hálózatát.

Mindazonáltal a sok tekintetben még gyerekcipőben járó technológia némi kísérletezéssel is jár, hiszen így lehet a lehető legreálisabb környezetben tanulmányozni a lehetőségeket. Ezt az igényt jelen esetben, kezdésként most két kísérleti vertiport elégíti majd ki.

Szólj hozzá