Ipari drónok Dróntechnológia

Hőkamerás drónok a kutatás-mentésben

Nem kétséges, hogy az extrém időjárási jelenségek egyre gyakoribbá váltak az elmúlt 30 évben, ugyanakkor tudjuk, hogy nem csak időjárási szélsőségek miatt kerülhet veszélybe emberek élete. Elég egy pillanatnyi műszaki vagy emberi hiba ahhoz, hogy azonnali mentés váljon szükségessé.

Az erre való felkészülés ilyen esetekben kulcskérdés. A kereső-mentő szolgálatok készenlétben állása elsődleges fontosságú, és nem kevésbé lényeges a legmodernebb technikai eszközökkel való felszereltség.

A váratlan, vagy előre nem körülhatárolható területeken bekövetkező szerencsétlenségek esetén nagy előrelépés érhető el a légi képalkotásra alkalmas hőkamerák használatával.

flir1

A hőkamerák kutatás-mentésben való használata persze nem újdonság. Világszerte sok mentőalakulat, parti őrség használja ezeket az eszközöket, amelyek termikus képeket készítenek az eltűnt személyek megtalálásához. Széles a skála, kezdve a hegyekben történő kutatástól egészen a tengeri keresésig.

A hőkamera úgy érzékeli a hideg vízből érkező hőjeleket, mint más eszköz a fényt, lehetővé téve a mentőalakulat számára a célirányos fókuszálást. Ez minden, kutatás-mentésben alkalmazott hőkamera lényege. A fő szempont viszont az idő-faktor, hiszen sok esetben fennáll a vízbe fulladás vagy a kihűlés veszélye, ami igen gyorsan bekövetkezik. Így hát minél előbb azonosítják a mentők a hő-jeleket, annál nagyobb a sikeres akció esélye.

flir6

Miért is olyan hasznosak a légi hőkamerák? Alapvetően két fő előnyük van.

Első a látótér. Ha egy team a levegőből – helikopterről vagy drónról – folytatja a keresést, sokkal nagyobb teret képes maga körül belátni. Az így kapott információ megosztható a földön lévő kollégákkal, akik az áldozat számára elérhető közelségben vannak. Ezzel értékes idő takarítható meg, ugyanis órákba telhet manuálisan átfésülni egy nagyobb kiterjedésű területet.

A másik előny a mentésben részt vevők biztonsága. A mentés mindig nehéz és veszélyes, ez azonban különösen igaz a vízből való mentésre, és a rossz látási viszonyok közötti munkára. A hosszas manuális keresés során nagy kockázatnak teszi ki magát a mentőcsapat az áldozatok után kutatva, és sokszor akkor járnak el felelősségteljesen, ha várnak, amíg a legnagyobb vihar elvonul. Így is kockázatot jelent a szél és az eső, valamint a víz által hordott roncsok, törmelékek, és az ismeretlen mélység. A légi keresés ilyenkor azzal a hatalmas előnnyel jár, hogy biztonságban van a mentőcsapat egészen addig, amíg meg nem bizonyosodnak a bevetéshez szükséges megfelelő körülmények fennállásáról.

flir2

A biztonságos keresés-mentés alapelve magasabb szinten valósul meg, amikor a cél érdekében légi eszközöket vesznek használatba. A helikkopteres mentésnek tagadhatatlan előnye, hogy ezek a járművek megnyugtató jelenlétet nyújthatnak a földön csapdába esetteknek, kapcsolatot biztosítanak a mentők és az áldozatok között. Nagyobb a kapacitásuk és a felszereltségük is a mentés kivitelezése során.

Minden csúcstechnológiás fedélzeti hőkamera tiszta, értelmezhető és megbízható képet tud nyújtani. Ugyanakkor a helikopterek nehezen repülnek bizonyos körülmények között, időközönként újra kell tölteni őket üzemanyaggal, továbbá egészségügyi és biztonsági kihívások is adódnak a repülőn lévők tekintetében.

A drónok alkalmazása más megközelítésbe helyezi az ilyen akciókat. Ezek az eszközök sokkal könnyebben jutnak el nehezen megközelíthető helyekre, köszönhetően a kis méretüknek és jó manőverezési képességüknek. Ezáltal a problémás helyszíneken könnyebben találhatják meg az áldozatokat. A legjobb drónok felszerelhetők a legmodernebb hőkezelő kamerákkal, ezáltal jó eséllyel képesek az észlelésre, és ennek közvetítésére is.

flir5

A drónok további előnye a gyorsaság és az alacsony költségű működés. A mentőegységek percek alatt elindíthatják ezeket a járműveket, hiszen kevés felkészülési idő szükséges a bevetésükhöz. Egyértelműen előny az is, hogy mintegy 400-szor alacsonyabb egy drón működtetési költsége, mint egy helikopteré, ami a szegényebb térségekben különösen meghatározó szempont.

A sikeres drónos keresések egyik példája volt az a texasi eset, ami súlyos áradások közepette történt. A mentőcsapat munkáját egy Inspire 1-es DJI drón segítette. A cél egy eltűnt teherautó felkutatása volt, amelyet a csapat már egy órája próbált megtalálni. A drón 45 másodpercen belül észlelte és beazonosította a keresett járművet. Vannak jelentések a Harvey hurrikán során alkalmazott műveletekről is, az egyik ilyen esetben például egy drón azonosította a helyet, ahol a tető az alatta lévő munkásokra omlott.

A drónok és a hőkamerák együttes bevetéséből sokat profitálhatnak a szakemberek áradás vagy földrengés következtében eltűnt személyek keresésekor. Természetesen a normál kamerával felszerelt eszközök is sokat tehetnek, de a hőkamera több lehetőséget rejt. Ezek ugyanis összekapcsolják a drónfotózást a hő-érzékelés képességével, így tisztább és pontosabb képet adnak akár az áradással sújtott területek túlélőiről, akár más területeken való kereséskor, amikor kevés fény mellett kell dolgozni.

A hőkamerás dróntechnológia vezető eszközei a FLIR kamerák. Norvégiában például a kutató mentő szolgálat hajói ezeket használják emberek észlelésére, valamint a jég és a víz által rejtett veszélyek jobb láthatósága érdekében.
A FLIR kamerák különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, és széles skálán mozognak; olyan új hőkamerákat is fejlesztettek, amelyek ideálisak a drónok számára. Ezek a kicsi, könnyű tárgyak könnyedén rögzíthetők a drónon anélkül, hogy veszélyeztetnék a repülést vagy az eszköz egyensúlyát.

Az egyik, hazánkban is elérhető megoldás a DJI Zenmuse XT2 drónkamerába integrált FLIR hőérzékelés, amellyel egy kettős kamerával és a legkorszerűbb gimbal stabilizátoros felfüggesztéssel ellátott drón áll a felhasználó rendelkezésére.

flir3

Az XT2 eszköz a DJI Matrice 600 és a Matrice 200 Series platformokkal kompatibilis, és magában foglal egy UHD felbontású 4K színes videokamerát, valamint egy nagy felbontású radiometrikus hőkép kamerát is, amely lehetővé teszi a termikus és a látható kameraképek repülés közbeni váltogatását. Az XT2 alkalmazza a Flirs által szabadalmaztatott MSX technológiát, vagy multispektrális dinamikus képalkotást, a hőkamera képek minőségének és perspektívájának javítására.

Nem csak a DJI fejleszti a termékeit ebben az irányban. 2019 áprilisában mutatta be a Parrot cégcsoport legújabb, hőkamerás drónját, az ANAFI-t, amely szintén FLIR-kamerával dolgozik.

ANAFI Thermal Pack 1

Képek forrása: dji.com, flir.com, parrot.com
Videó forrása: YouTube – Freeway Drone Prise de vue aérienne

Szólj hozzá