Drónszabályozás

Gyorstalpaló a drónos permetezéshez

Az utóbbi időben egyre nagyobb érdeklődés övezi a mezőgazdasági célú drónfelhasználást, ezen iparági területen belül pedig kiemelt figyelem összpontosul a permetező drónokra. Nem véletlenül, ugyanis a drónokkal történő permetezés új, pontosabb és célzott kijuttatást tesz lehetővé.

permetező drón lány

Mi minden változik idén?

Nemrég arról számoltunk be, hogy lehetővé vált a permetező drónok típusminősítése, néhány nappal ezelőtt pedig ismét fontos előrelépés történt a drónokkal történő növényvédő szerek kijuttatásának jogszabályi környezetében. A magyar gazdák számára nem ismeretlenek a légi permetezésre vonatkozó jogszabályok, hiszen az utóbbi évtizedekben a növényvédő szerek egy részét légi úton, hagyományos légijárművekkel, úgynevezett mezőgazdasági légijárművek fedélzetéről juttatták ki.

Mivel a drónokat légijárműveknek tekintjük, ezért pilóta nélküli légijárművek végzett permetezés is légi munkavégzésnek minősül, így erre a tevékenységre a hagyományos légijárművekre írott jogszabályokat kellett volna alkalmazni. Mivel ebbe a meglévő szabályrendszerbe a drónos műveletek nehezen beilleszthetők, ezért a pilóta nélküli légijárművekkel végzett légi permetezés viszonylag szűkös keretek között volt legálisan megvalósítható.

Ezt az ellentétet oldotta fel a nemrég megjelent és napokon belül, 2022. február 23-án hatályba lépő jogszabály-módosítás, amely meghatározza az UAS-üzembentartóval és a távpilótával szemben támasztott követelményeket, valamint operatív biztonsági intézkedéseket fogalmaz meg a tevékenység végzéséhez kapcsolódóan.

Ki és hogyan tehet eleget a feltételeknek?

A jogszabály a távpilóták számára kötelezően elvégzendő, témaspecifikus képzést határoz meg, amelyet kizárólag olyan felnőttképző szervezetek szervezhetnek, akik a NÉBIH által jóváhagyott oktatási tematikával rendelkeznek. Drónos mezőgazdasági repülést a pilóta nélküli légijárművel történő légi-mezőgazdasági munkavégzésre jogosultak nyilvántartásában szereplő személy végezhet, amely azonban nem összetévesztendő a légiközlekedési hatóság által vezetett UAS-üzembentartó nyilvántartással.

Fontos szabály továbbá, hogy nem „fújhatunk ki” bármit drónos permetezésre hivatkozva; csak pilóta nélküli légijárművel való kijuttatásra engedélyezett növényvédő szer és növényvédő szernek nem minősülő növényvédő hatású termék juttatható ki, illetve – ahogyan a cikk elején is utaltunk rá – ne felejtsük el, hogy 2022. április 30. után csak típusminősítéssel rendelkező drónokkal lehet permetezést végezni.

Azok számára, akiket részletesebben is érdekel a drónokkal történő permetezés jogszabályi háttere, jó hírünk van: a Légtér Klub 2022. február 28-án megrendezésre kerülő első előadása a drónos permetezés témáját állítja a középpontba, meghívott előadóként pedig Jordán László, a NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának vezetője nyújt tájékoztatást a témában. A Légtér Klub tagok az előadás előtt és után kérdéseket is feltehetnek, melyeket a szervezők a legter@legter.hu e-mail címre várnak.

Cikkünk a Légtér.hu támogatásával készült.

Szólj hozzá