Drónok kora Hírek

Drónos fejlesztés Lengyelországban: fókuszban az életmentés

Ritkán hallani Közép-Európa országaiból induló úttörő fejlesztéseket a drónszektorból, most azonban a lengyeleknek köszönhetően megtörni látszik ez a trend. A Dronehub és a Pentacomp – európai légiközlekedési és szoftveres gigacégek – helyi intézményekkel együttműködve defibrillátorok drónos szállítását fogják megvalósítani Lengyelországban, egyelőre pilot projekt keretein belül.

DroneHUB

A Krakkótól 80, a magyar határtól pedig mintegy 350 km-re elhelyezkedő dél-lengyelországi Sosnowiec városában idén ősszel már meg is jelennek a szállító drónok az égen. 2021 szeptemberétől 2022 októberéig több száz repülést fognak lekövetni és elemezni, hogy a szakemberek meggyőződhessenek a folyamat optimális paramétereiről és végrehajtásáról, illetve tapasztalatot gyűjtsenek magának a dróntechnológiának az ilyen irányú bevetéséről.

Svéd innováció Közép-Európában

A defibrillátorok drónos szállításának ötlete Svédországból ered, ahol 2020 nyarán a világon először már kipróbálták ezt a technológiát a szívmegállás gyanújával kapcsolatos valós riasztások esetében. Négy hónapon át az ilyen vészhelyzetek több mint ötödében, összesen 12 alkalommal küldtek ki a mentőkkel együtt drónokat is, melyek a tapasztalat szerint legtöbbször (tizenegyszer) a mentőket megelőzve, átlagosan 1 perc 52 másodperc előnnyel érkeztek célba. A kutatási programot, amely igen ígéretes perspektívát nyújtott a sürgősségi betegellátás fejlesztésében, szintén a lengyel projektben érintett Dronehub és a Pentacomp vitte véghez, természetesen nem nélkülözve az együttműködést a sürgősségi betegirányítókkal, drónpilótákkal és légiforgalmi irányítással.

DroneHUB defibrillátor

A lengyel projekt a svédekénél nagyobb szabásúnak ígérkezik, ugyanis hosszabb lesz (négy hónap helyett egy év) és jóval több repülést is tartalmaz majd (12 helyett több száz), így ennek végeztével részletesebb és megbízhatóbb hatásvizsgálat várható.

Szabályozott folyamat

A dolog úgy fog kinézni, hogy dokkoló állomásokat helyeznek el a városban – a kísérleti projekt során még csak kettőt – melyek derékszögű mechanizmussal, azaz egy robotrakodóval vannak felszerelve. Ezek automatikusan fel tudják venni a defibrillátort a dokkolóállomás rekeszéből, és elhelyezik azt a drónban, mely az életmentő rakományt gyorsan a kijelölt célállomásra szállítja. A második dokkolóban történt landolás után hasonló mechanizmus lép életbe: az állomás automatikusan felveszi a csomagot a drónból, és elhelyezi a megfelelő rekeszben.

Az ország első ilyen jellegű programjáról szóló megállapodást a felek – a két említett vállalaton kívül az helyi önkormányzat, valamint a lengyel Łukasiewicz Repülési Intézet – augusztus 25-én írták alá, megvalósítása így már biztosra vehető.

db_aláírás

Hosszútávon gondolkodnak

A projekttől a résztvevők azt remélik, hogy precedenst teremthet a drónok alkalmazásának gyakorlati megvalósítására sürgős, életmentő orvosi szállítmányok célbajuttatása során, ami számos előnnyel jár. A drón egyenes vonalon mozog, nem ragad be a forgalmi dugókban, nem téved el, nincs szüksége felkészülési időre, ami rendkívüli módon alkalmassá teszi a mentésben való közreműködésre.

A hirtelen szívmegállások kezdeti szakaszában minden kezelés nélküli perc körülbelül 10 százalékkal csökkenti a túlélés esélyét. Mindezek miatt a szakemberek nem is titkolják: szeretnék, hogy – amennyiben az innovatív projekt megvalósítása során minden rendben zajlik – a drónok a közeljövőben szerves részévé váljanak a mindennapi életnek bizonyos szolgáltatások és a közbiztonság területén.

Képek forrása: Dronehub.ai

Szólj hozzá