Hírek

Drónos ellenőrzések a biztonságosabb közlekedésért

Budapesten, Szabolcsban és Somogyban is drón segítette a rendőröket a szabályszegők hatékonyabb kiszűrése érdekében.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztálya 2022. október 18-án délelőtt egy forgalmas belvárosi csomópontban ellenőrizte a szabályok betartását. A Bajcsy Zsilinszky út – Andrássy út kereszteződésében kamerás drón segítségével figyelték a szabálysértőket, akiket motoros és gépkocsizó járőrök emeltek ki a forgalomból.

Másfél óra alatt harminc intézkedésre volt szükség: tizennégyen azért kaptak helyszíni bírságot kapott, mert az útburkolati jelet figyelmen kívül hagyva kanyarodtak az egyenesen haladó sávból, két ember ellen pedig szabálysértési feljelentést tettek. Tizenketten a buszsáv szabálytalan használata miatt részesültek helyszíni bírságban, egy járművezető közigazgatási bírságot kapott, mert a tilos jelzésen hajtott át, egy embert pedig engedély nélküli vezetés miatt előállítottak.

A fővárosi rendőrök nem először használtak drónt közlekedésrendészeti ellenőrzésre. Ilyenkor leginkább az olyan balesetveszélyes magtartásokra koncentrálnak, mint a tilos jelzésen áthaladás, a kanyarodási és elsőbbségi szabályok megszegése, a kötelező haladási irány be nem tartása, a záróvonal átlépése, a buszsáv jogosulatlan igénybevétele vagy a vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használata, de a levegőből az is jól látszik, ha valaki nem kapcsolja be a biztonsági övet.​

A szabolcsi rendőrök is drónt vetettek be, hogy biztonságosabbá tegyék a közlekedést.

A Nyírbátori Rendőrkapitányság, a Nyírbátori Határrendészeti Kirendeltség és a Készenléti Rendőrség munkatársai közösen, fokozott közlekedésrendészeti ellenőrzést tartottak 2022. október 21-én Nyírbátorban. Az elsődleges cél a közúti közlekedési balesetek megelőzése, valamint az ittas, vagy bódult állapotú, és egyéb közlekedési szabályszegést elkövető járművezetők kiszűrése volt.

A szabolcsi rendőrök drónt is bevetettek, hogy biztonságosabbá tegyék a közlekedést.

A rendőrök az összehangolt ellenőrzés alatt drónt is bevetettek, melynek segítségével a levegőből is figyelték a közlekedőket, annak érdekében, hogy kiszűrjék a forgalomból azokat a járművezetőket, akik haladás közben figyelmen kívül hagyják a közúti közlekedés szabályait.

Drónos rendőrségi ellenőrzés Nyírbátor

Az ellenőrzés ideje alatt a szabolcsi rendőrök biztonsági öv használatának elmulasztása, és egyéb közlekedési szabálysértések elkövetése miatt összesen 8 esetben intézkedtek, és szabtak ki bírságot. A megállított gépjárművezetők ittasság-ellenőrzésen is átestek, de ittas járművezető ezúttal nem volt.

A somogyi rendőrök pénteken szintén drónnal ellenőrizték Csurgó és vonzáskörzetének forgalmát.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti szakemberei 2022. október 21-én Csurgó és vonzáskörzetének forgalmát ellenőrizték. A szabályszegők hatékonyabb kiszűrése érdekében az egyenruhások nem csak civil autókkal, hanem drónnal is figyelték a közlekedésbiztonság tekintetében legkritikusabb pontokat, valamint finn módszerrel is szondáztattak.

Somogyi rendőrségi ellenőrzés

Az elsőként Finnországban alkalmazott intézkedés lényege, hogy a megfelelően előkészített, kijelölt leállítási helyen az összes arra közlekedő járművezetőt alkoholszondás vizsgálatnak vetik alá. Amennyiben a jármű vezetője nem ittas, úgy azonnal tovább haladhat, míg pozitív eredmény esetén az érintetteket félreállítják, velük szemben eljárás indul. Az akció ideje alatt a járőrök 583 gépjárművezetőt ellenőriztek, amelynek során egyetlenegy sofőrnél sem merült fel az ittasság gyanúja.

Záróvonal megsértése drónfelvétel

A somogyi rendőröknek többek között sebességtúllépés, vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használata, záróvonal figyelmen kívül hagyása, irányjelzés elmulasztása, valamint a biztonsági öv használatának elmulasztása miatt 68 eseteben kellett intézkedniük. Az ellenőrzést hat civil gépkocsi, öt járőrautó és egy drón segítette.

Forrás: Police.hu

Szólj hozzá