Hírek

Drónok az embercsempészet elleni küzdelemben

Annak érdekében, hogy a rendőrségi drónokkal tapasztalatokat szerezzenek a határbiztonságban és a határőrizetben a Burgenlandi Állami Rendőrkapitányság a Cobra munkacsoporttal közösen 2020. augusztus 19-én dróngyakorlatot szervezett Nickelsdorf határ menti területén.

“A gyakorlat célja a rendőrségi drónok használatának tesztelése a határ közelében lévő valós megfigyelési körülmények között.” – mondta Karl Nehammer belügyminiszter.

Jelenleg több mint 40 drón és 90 üzemeltető van szolgálatban az osztrák rendvédelmi szerveknél. “A drónok a 21. században a modern rendőrség részét képezik. Meghatározó sikertényezők az embercsempészet elleni küzdelemben.” – mondta a belügyminiszter.

drónos határvédelem

Foto: BMI / Gerd Pachauer

A gyakorlathoz az LPD Burgenland négy forgatókönyvet dolgozott ki, melyeket az EKO Cobrával együttműködve gyakoroltak.

Az első forgatókönyv szerint drón segítségével figyelték meg a Nickelsdorf határátkelőhely közelében lévő határvonalat. A repülés során a drón kamerájával egy migránscsoportot észleltek, akiket egy teherautó vett fel a határ közelében. A járőröket rádió segítségével figyelmeztették, akik letartóztatták a csempészt és a migránsokat.

A második esetben egy teherautó haladt át a határátkelőhelyen. Egy drón hőkamera segítségével ellenőrizte a teherautó tetejét, melynek segítségével észlelték a ponyva alatt rejtőzködő emberek körvonalait. A drónkezelő értesítette a közúti szolgálatot, akik leterelték a teherautót az autópályáról. A megállónál a teherautót a Puma erői átkutatták és a rakodási területen lévő migránsokat letartóztatták.

A harmadik forgatókönyv szerint a drónt egy vonat ellenőrzésére használták. A vasúti szerelvényt drónnal vizsgálták, annak érdekében, hogy sérült ponyvát találjanak, esetleg embereket vegyenek észre a nyitott kocsikon. A Puma személyzetét észlelés esetén alkalmazták, akik – az ÖBB-vel konzultálva – helyszíni ellenőrzéseket végeztek.

A negyedik esetben két drónt használtak fel egy Ausztriába belépő traktor és egy gépjármű megfigyelésére és nyomonkövetésére. A Puma szolgálata könnyen beazonosította a járművek helyzetét, leállította azokat, és letartóztatta a csempészeket és a migránsokat.

A gyakorlat során DJI Phantom 4 Pro és DJI Matrice M300 RTK rendőrségi drónokat használtak. A DJI Matrice M300 RTK használatához külön, megfelelő üzemeltetési engedélyt (nappali repülési engedélyt) is beszereztek az Austro Control GmbH-tól (ACG).

Augusztus végétől a rendőrségi drónokat tesztprojektként folyamatosan használják majd az osztrák-magyar és az osztrák-szlovén határ biztosítására és ellenőrzésére. A projekt valószínűleg 2020 végéig tart. “A vizsgálati művelet során szerzett tapasztalatoknak meg kell alapozniuk a drónok határ menti térségben történő további használatát.” – mondta el a belügyminiszter.

Forrás: Szövetségi Belügyminisztérium – Ausztria

Szólj hozzá