Hírek

Drón fogja szállítani a biológiai mintákat a kórházak között

A nagyváradi városházán csütörtökön jelentették be egy Romániában egyedülálló kísérleti projekt elindítását, amelynek keretében drónok segítségével szállítják majd a nagyváradi kórházakból begyűjtött biológiai mintákat a megyei kórház robotizált laboratóriumába.

A modellt később a megye más kórházaira is kiterjesztenék és a drónok idővel gyógyszert és sebészeti beavatkozásokhoz, vérátömlesztésekhez szükséges vért is szállíthatnak az egészségügyi intézmények között – írta meg az Agerpres román hírügynökség.

Sajtótájékoztató Nagyvárad

(Fotó: Nagyváradi önkormányzat)

 
A kísérleti projektet sajtótájékoztatón mutatta be Mihai Jurcă városvezető, Dr. Gheorghe Carp-pal a Bihar Megyei Sürgősségi Kórház igazgatójával, és az ausztrál Sky Network cég igazgatójával, Rory Houstonnal együtt.

A nagyváradi önkormányzat pár éve a város valamennyi kórházát átvette az egészségügyi minisztériumtól, hogy hatékonyabban irányítsa a működésüket. Azóta számos fejlesztést hajtottak végre az egészségügyi intézményekben.

“A megyei kórház 2020-ban átadott robotizált vizsgálati laboratóriuma bőségesen bizonyított, hiszen a laboratóriumi vizsgálatok költsége több mint 30%-kal csökkent, az eredmények kiadásának ideje pedig 68%-kal javult.” – mondta Gheorghe Carp orvosigazgató, hozzátéve: “Ha a mintákat is sikerül gyorsan szállítanunk, minden kiadás csökken: nem kell embereket fizetni, nincsenek késések és panaszok sem.”

“Nem azt mondjuk, hogy minden, amit Nagyváradon csinálunk, tökéletes, de ha nem próbálunk újítani, nem tudunk fejlődni. Nagyon örülök és büszke vagyok arra, hogy Nagyvárad az első város az országban, amely e módon is újítani és fejleszteni akarja az egészségügyi rendszert.” – idézte az igazgatót az Agerpres.

A biológiai minták drónnal történő első szállítására január 20-án kerülhet sor a Városi Kórház – TBC Kórház – Szülészeti Kórház és a Megyei Kórház közötti útvonalon. Az egész szállítási folyamat a kiválasztott távolságon körülbelül hat percet vesz igénybe.

Sajtótájékoztató Nagyvárad drón

(Fotó: Nagyváradi önkormányzat)

 
Rory Houston, egykori katonai pilóta, a drónokat biztosító ausztráliai Sky Network vállalat képviselője szerint az X 11 típusú drón 3 kilogramm műszaki terhelést tud szállítani, sebessége 40 km/h. A vállalat azonban, amennyiben Bihar megyére is kiterjesztenék a programot, nagyobb teherbírású, és akár 150 km/h sebességgel haladó drónokat is biztosítana.

Újságírói kérdésre Mihai Jurca, Nagyvárad városmenedzsere elmondta, hogy az önkormányzat együttműködési szerződést kötött az ausztrál céggel. A város költsége a projektet illetően körülbelül 5 ezer euró lesz, ami a repülésbiztonsági kézikönyv elkészítésének, valamint az eszközöknek és a cég munkatársainak Bukarestből Nagyváradra történő szállítását és elszállásolását fedezi.

A kísérleti projektet a Bihar Megyei Sürgősségi Kórház a nagyváradi önkormányzattal, a Sky Network ausztrál céggel és a román polgári légiközlekedési hatósággal partnerségben valósítja meg, amely jóváhagyta a projektet és a repülési útvonalakat.

Szólj hozzá