Hírek

Aggályos a DJI oroszországi drónexportja

Kína több mint 12 millió dollár értékű drónt szállított Oroszországba Ukrajna megszállása óta. 

A Biden-adminisztráció a múlt hónapban ígéretet tett arra, hogy fellép azon vállalatok ellen, amelyek kritikus technológiákat értékesítenek Oroszországnak.

Míg a drónok értékesítése lelassult, az orosz invázió után bevezetett amerikai politikák nem tudták megállítani a pilóta nélküli légi járművek exportját. Az ukrajnai orosz invázió óta eltelt 390 napban Kína több mint 12 millió dollárt adott el drónokat Oroszországnak – derül ki egy harmadik fél adatszolgáltásából, amely hivatalos orosz vámügyi adatokat tartalmaz.

Nehéz megállapítani, hogy a kínai drónok tartalmaznak-e olyan amerikai technológiákat, amelyek sértenék az Egyesült Államok szabályait, vagy legálisak. A szállítmányok – a világ legismertebb dróngyártója, a DJI termékei – és egy sor kisebb vállalat termékei gyakran kisvállalkozásokon és exportőrökön keresztül érkeztek Oroszországba.

kina cccp2

A DJI felderítő drónok próbarepülésen a kijevi régióban 2022-ben.

 
A bonyolult értékesítési csatornák és az exportadatokon belüli homályos termékleírások is megnehezítik annak végleges kimutatását, hogy a kínai termékekben vannak-e az amerikai exportellenőrzést megsértő tételek. A hivatalos eladások pedig valószínűleg csak egy részét képezik a nem hivatalos csatornákon és más, Oroszországgal baráti országokon, például Kazahsztánon, Pakisztánon és Fehéroroszországon keresztül érkező technológiai exportnak.

Egy dolog látszik biztosnak: az új drónok szállítása folyamatos Oroszországba. Az eszközök pedig az Ukrajnával folytatott háború első vonalába kerülnek. A csatatéren a lebegő quadcopterek gyakran csak néhány repülést bírnak ki. A legalapvetőbb pilóta nélküli légi járművek készleteinek újratöltése ugyanolyan kritikussá vált, mint más alapvető szükségletek, mint például a tüzérségi lövedékek beszerzése is.

Katonailag, diplomáciailag és gazdaságilag Peking egyre fontosabb támaszponttá vált Oroszország háborús erőfeszítései során. Kína továbbra is az orosz olaj egyik legnagyobb vásárlója, segítve az invázió finanszírozását.

Az Egyesült Államok kormánya számára különösen problémás a DJI, a lebegő quadcopter drónok gyártója, amelyek egy új típusú ukrajnai hadviselés jelképeivé váltak. A drónok oroszországi értékesítése folytatódott, bár közölte, hogy felfüggesztette a szállítást mind Oroszországba, mind Ukrajnába. A vállalat már most is az Egyesült Államok exportellenőrzésének célpontja.

kina cccp3

Egy ukrán katona DJI drónt indít a háború frontvonalán, a kelet-ukrajnai Donyeck régióban márciusban.

 
Az Amerikai Kereskedelmi Minisztérium 2020-ban felvette a DJI-t egy feketelistára. Az intézkedés azonban nem nagyon befolyásolta a DJI iparági dominanciáját, a vámhatósági adatok szerint a cég termékei tették ki az Oroszországba irányuló kínai drónszállítmányok közel felét. Egy részüket közvetlenül a DJI értékesítette az iFlight Technology-n, a DJI leányvállalatán keresztül.

Összesen közel 70 kínai exportőr adott el 26 különböző márkájú kínai drónt Oroszországnak az invázió óta. A második legnagyobb eladott márka az Autel volt, egy kínai dróngyártó, amely leányvállalatokkal rendelkezik az Egyesült Államokban, Németországban és Olaszországban; az exportőrök közel 2 millió dollárt adtak el drónjaiból, a legutóbbi tételt 2023 februárjában szállították ki. Weboldalán a vállalat az Egyesült Államok rendőrségeinek történő eladásokat hirdet.

A DJI szóvivője azt mondta, hogy a vállalat nem talált adatot arról, hogy 2022. április 16. óta bármilyen közvetlen értékesítés történt volna Oroszországba. Megvizsgálja a DJI azokat a cégeket is, amelyek úgy tűnik közvetett módon értékesítettek Oroszországban. A cég – mondta a DJI szóvívője – a háború kezdete óta leállított minden Oroszországba és Ukrajnába irányuló szállítást és tevékenységét, és „alapos protokollokkal” biztosítja, hogy ne sértse meg az Egyesült Államok szankcióit.

Szólj hozzá