Drónszabályozás

ACRSA online kerekasztal beszélgetés a “drón-törvényről”

2020. december 21-én, hétfőn 17:00-kor tartott online kerekasztal beszélgetést tagjainak a Légi Térképészeti és Távérékelési Egyesület (ACRSA). A téma nem más volt, mint a T/13666/15 számon elfogadott “drón-törvény”.

Az ACRSA két társelnöke Bakó Gábor és Lehoczky Máté elmondták hogy felkérést kaptak a módosítás véleményezésére, felvázolták a főbb témaköröket, majd a résztvevők fejthették ki véleményüket, tehettek javaslatokat.

A résztvevők között voltak a Miniszterelnökség munkatársa, a Magyar Mérnöki Kamara Geodéziai és Geoinformatikai Tagozatának, valamint Környezetvédelmi Tagozatának vezetése, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Lóránt Tudományegyetem, az Óbudai Egyetem, és a Szegedi Tudományegyetem szakemberei. Képviseltette magát több piaci szereplő, eszköz forgalmazó, magánvállalkozásban dolgozó szakember is. A rendezvény szponzorai az AllTerra Hungary Kft. és a FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány voltak.

A résztvevők a kiegészítésre szoruló paragrafusok esetében felmerült építő jellegű kritikák mellett a tervezet számos pontjával egyetértettek, szakmai támogatásunkról biztosították a Kormányt. A beszélgetés során megerősítést nyert, hogy a törvény néhány bekezdése nem fejti ki kellő részletességgel a szabályozási feltételeket, ezáltal korlátozhatja a tevékenységi körök működését, regionális lemaradást eredményezhet a többi tagállamhoz képest, visszavetheti az ágazat gazdasági szerepét és a minden beruházás alapját képező térképészeti, távérzékelési alkalmazásokat.

Amennyiben nem lehet legalább fél cm terepi felbontásig (részletességig) ortofotók, fotótérképek, háromdimenziós pontfelhők előállításához fényképeket készíteni városrészekről, településekről, építőipari beruházásokról (a felvételeken mindenképpen megjelennek magáningatlanok is), úgy több száz hazai szakember tevékenységét lehetetleníti el a jelenlegi szabályozás, nem beszélve a nemzetgazdasági szempontból is kiemelt beruházások költséghatékony megvalósulása elé gördített akadályokról. Természetesen a privát szféra kiemelt védelmét az Egyesület is fontosnak tartja, ez minden ember alapvető joga, erre már 2015-ben dolgoztak ki szakmai javaslatot.

Az online kerekasztalon felmerült, hogy a szakemberek életét befolyásoló részleteket szükséges pontosítani, rögzíteni. Megfelelő szakirányú könnyítéseket tartalmazó kritériumok, engedélyek, jogosultságok megléte mellett biztonságosan végezhető lenne a légi távérzékelési tevékenység gazdasági és kutatás-fejlesztési, valamint oktatási, forgalmazói feladatok ellátása során. Ezért indokolt ezen területeknek kedvezmény biztosítása a dinamikus működés és az innováció jegyében. Ezek kidolgozása összetett feladat. A résztvevő felek bíznak abban, hogy sikerül egy élhető, minden szereplő számára elfogadható álláspont kialakítása és elfogadása.

Az ACRSA két társelnöke Bakó Gábor és Lehoczky Máté leszögezték: a cél az objektív és konstruktív szemlélet szakmai képviselete közösen, egy úton a sikeres megállapodások felé.

Forrás: Légi Térképészeti és Távérékelési Egyesület (ACRSA)

Szólj hozzá