Hírek

A légi térképészet története Magyarországon

Akiket érdekel a múlt, és hogy a légi fényképezés hogyan zajlott, mikor még nem voltak drónok (a II. kötetben már azok is lesznek), azoknak ajánljuk a Légi Térképészeti és Távérzékelési Egyesület gondozásában megjelent a hazai légi távérzékelés történetét összefoglaló könyv első kötetét.

cimlap

A kötet a kezdetektől 1945-ig tekinti át a légi felmérések, a légi felderítés és légi fényképészeti tevékenység történetét az elérhető források, térképművek és fényképfelvételek alapján. A könyv feleleveníti a szakma hőskorának kezdeményezéseit, főbb sikereit és nagy légi térképészeti kampányait, betekintést nyújt a felderítők küldetéseibe és ismerteti a korabeli műszereket, felvevő berendezéseket és technológiai megoldásokat. Végigkövethetjük, hogyan jutott el a légi fotogrammetria a ballonos és repülősárkány kísérletekről a Duna folyam teljes magyarországi szakaszát pár nap leforgása alatt feltérképező szabatos eljárásig, hogyan fejlődött városaink, megyéink nagyléptékű térképeit megalapozó és aktualizáló bevált felmérési módszerré.

cimlap2

A könyv szerzője: Dr. Bakó Gábor
Közreműködők: Hegedűs Ábel, Szalai Viktor
Szakmai lektorok: Licskó Béla, Punka György
Szerkesztette: Tillinger Adrienn
További közreműködők: Csákvári Kristóf, Dr. Engler Péter, Góber Eszter, Dr. Jankó Annamária, Lehoczky Máté, Dr. habil. Molnár András, Répás Zoltán, Szabó József, Tóth István

A könyv 5200 Ft (+1600 Ft postaköltség) áron megvásárolható a Légi Térképészeti és Távérzékelési Egyesületnél. Az Egyesület számlaszáma: 57400255-10007541 (Pillér takarékszövetkezet). A Egyesület kéri, hogy a vásárló az átutalásnál a közleményben tüntesse fel nevét és a postázási és számlázási címét. A megrendelés tényét kérik jelezni az acrsa@acrsa.org e-mail címen is.

Szólj hozzá