Hírek

A drónok szerepe az energiaszektorban is növekszik

A Skyquest legfrissebb kutatási jelentése szerint a drónok globális piaca az energiaszektorban 2030-ra várhatóan eléri a 178,36 millió USD-t, és az előrejelzési időszakban (2022-2030) 18,68%-os átlagos éves növekedést (CAGR) fog mutatni. A biztonságosabb ellenőrzés iránti növekvő igény és az ellenőrzési költségek csökkentése miatt az elmúlt néhány évben megnőtt a drónok iránti igény. Ráadásul a SkyQuest szerint a drónok használata az infrastruktúra-ellenőrzés során az energiaszektorban akár 50%-os költségcsökkenést is eredményezhet a hagyományos módszerekhez képest.

Intel Falcon8 Drone 4

Képünk illusztráció

A kamerákkal és távolságmérő technológiával felszerelt drónok használatának növekvő tendenciája hozzájárult a drónok piacának növekedéséhez az energiaszektorban.

A LiDAR technológiás drónok rendkívül részletes 3D-s infrastruktúra-térképeket tudnak készíteni, lehetővé téve a pontosabb ellenőrzést és a problémák gyorsabb azonosítását. Sőt, ebben a szektorban egyre nagyobb a hőkamerás drónok használata is, amelyek képesek észlelni a csővezetékekben és elektromos vezetékekben előforduló hő-anomáliákat, amelyek potenciális problémákra utalhatnak.

Világviszonylatban az Egyesült Államok Szövetségi Repülési Hivatala (FAA) elindította a “BEYOND” (Building Enduring Networks for Drone Integration) nevű programot, hogy felgyorsítsa a drónok integrálását a nemzeti légtérrendszerbe. Hasonlóképpen, az Egyesült Királyság kormánya 2 millió font értékű innovációs versenyt indított a drónok számára az energiaszektorban, hogy támogassa az innovációt és javítsa az ipar hatékonyságát.

drones5

Képünk illusztráció

Az alkalmazás szempontjából az ellenőrzési és felügyeleti szegmens a legjellemzőbb felhasználási területe a drónoknak, az egyszerű és olcsóbb ellenőrzése miatt.

Az Egyesült Államokban a Szövetségi Légiközlekedési Hivatal (FAA) több mint 5000 felmentést adott a kereskedelmi drónok üzemeltetésére, amelyek közül sok az energiaszektorban végzett ellenőrzési és megfigyelési célokat szolgálja.

Bár Észak-Amerika az egyik legnagyobb mértékben növekvő piac a vezető dróngyártók jelenlétének köszönhetően. A jelentés megállapítja, hogy például Indiában néhány év alatt gyors növekedés figyelhető meg a drónok energia szektorban való alkalmazásában. Drónokat használnak ugyanis a nap- és szélenergia-infrastruktúra ellenőrzésére, ami nagyobb hatékonyságot és költségmegtakarítást eredményezett.

Szólj hozzá