Hírek

Videón a Szíriusz, az oroszok szupernehéz támadó drónja

A nyilvánosság először láthatja repülés közben a fejlett, szupernehéz drónt, amelytől azt várják, hogy Oroszországot “drón-nagyhatalommá” tegye. A Szíriusz a Kronshtadt vállat készíti a korábbi Orion szupernehéz drón továbbfejlesztésével. Az egyhajtóműves Oriont már Ukrajnában is bevetették, a Szíriusz fejlesztését pedig már a háborús tapasztalatok alapján végzik. 

sirius

Kronstadt 2011-ben kezdte meg az Orion fejlesztését,  az első tesztrepülései 2016 májusában kezdődtek.

orion 2020 209

Az ukrajnai orosz invázió során egy 2022. április 9-én készült videón erősítették meg, hogy az Orion hat sikeres csapást mért ukrán járművekre, de április 7-én már az első drón veszteséget is jelentették a típusból.

A Szíriusz harci drón modelljét a 2019-es MAKS légibemutatón láthatta először a nagyközönség, de repülésre alkalmas prototípus csak 2021 novemberében készült.

Gelios RLD drone on MAKS 2021 airshow scaled

Annak ellenére, hogy 2023-ban állították volna szolgálatba, a drón még csak február 27-én hajtotta végre első repülését egy kiszivárgott Pentagon jelentés szerint. Most pedig véletlen kiszúrták repülés közben Moszkva környékén és videó is készült róla.

A Sirius néven is ismert Inokhodets-RU az Orion továbbfejlesztett változata. Attól nagyobb és eltérő kialakítású, a fő különbség az ikermotorokban rejlik. A Sirius egy közepes magasságú, hosszú távú 5 tonnás támadó UAV, amelynek szárnyfesztávolsága 30 méter, hossza 9 méter és magassága 3,3 méter, maximális harci teherbírása 450 kg, utazósebessége 295 km/óra, maximális repülési magassága 12 000 méter és akár 40 órán át is képes a levegőben maradni.

A szakértők szerint ez az egyik zászlóshajó projekt, amely Oroszországot drón-nagyhatalmak közé emeli az Egyesült Államokkal, Izraellel és Kínával együtt.

Szólj hozzá