Hírek

USA: biztonsági kockázatot jelentenek a drónok

A határok szemmel tartása egyre nagyobb kihívást jelent a dróntechnológia megjelenésével – ezt mondta a kongresszusi munkatársaihoz intézett közelmúltbeli beszédében Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter. Kiemelte azt, a hónap elején Pittsburghben történt incidenst, amikor egy “eltévedt” kereskedelmi forgalomban kapható polgári drón miatt a közeli repülőtér összes járata 30 perces késést szenvedett. Beszélt arról is, hogy az elmúlt két évben 2300 drónnal kapcsolatos, a repülési menetrendet megzavaró esemény történt az USA-ban.

Mayorkas megosztotta aggodalmát a drónok bűnözők általi használatával kapcsolatban, különösen az amerikai-mexikói határ mentén. „Bár a drónok az innováció és a produktív felhasználás szempontjából ilyen figyelemre méltó lehetőségeket rejtenek magukban, rossz kezekben valós veszélyt is jelentenek” – figyelmeztetett. Kifejtette, a fenyegetés a legfigyelemreméltóbb „a határon, ahol a bűnszervezetek drónokat akarnak felhasználni kábítószer-szállításra a határon, ahol erőtöbbszörözik azt, hogy megértsék, hol helyezkednek el bűnüldözési erőforrásaink, és próbálják megkerülni őket.”

Alejandro Nicholas Mayorkas amerikai jogász, az Egyesült Államok hetedik belbiztonsági minisztere. Az Obama-kormány alatt a Belbiztonsági minisztériumban dolgozott, mint az Állampolgársági és Bevándorlásügyi Hivatal igazgatója (2009-2013), majd a minisztérium helyettes minisztere volt. Havannában (Kuba) született, ahonnan családja a kubai forradalom után Floridába menekült, majd Kaliforniában telepedett le.

Alejandro Mayorkas United States Secretary of Homeland Security

Alejandro Nicholas Mayorkas, az Egyesült Államok hetedik belbiztonsági minisztere

Az egyetem befejeztével az Egyesült Államok helyettes ügyésze lett, majd Los Angeles kerületi ügyésze volt Bill Clinton elnöksége alatt. 2020-ban Joe Biden jelölte a belbiztonsági miniszteri pozícióra. 2021. február 2-án a Szenátus 56-43 arányban fogadta el a jelölést, ő az első bevándorló és az első latin-amerikai, aki betölti ezt a pozíciót.

A drónokat nemcsak a határellenőrzés kémkedésére használják az embercsempészek, hanem kábítószercsempészetben is egyre inkább alkalmazzák a drónokat a bűnözők. Mayorkas szerint a hatóságok elvesztik a megfigyelési előnyt. Arra is rámutatott , hogy Kína a drónok kulcsfontosságú gyártója, de elismerte, hogy más nemzetek is hozzájárulnak drónok bűnözői körökben való elterjedéséhez.

A növekvő biztonsági aggodalmakra tekintettel kétpárti törvényjavaslat van kidolgozás alatt. 

Szólj hozzá