Hírek

Drónokkal próbálnak vizes palackokat eljuttatni az elárasztott területekre

Az orosz állami tulajdonú Tass hírügynökség azt közölte, hogy Herszonban 14 ezer házat öntött el a víz, és csaknem 4300 embert evakuáltak. Huszonhárom embert láttak el az orvosok, közülük 21-en kerültek kórházba – jelentette az egészségügyi szolgálat. Közben a YouTube-ra is felkerült egy felvételt, melyen azt látni, hogy ukrán hadsereg drónokkal próbál vizes palackokat szállítani az oroszok által ellenőrzött, elárasztott területeken rekedt embereknek.

Oleshky város egyik házának tetején látható egy nő, aki nem tudja elkapni a palackot, amely lepattan a cserepekről és a vízbe zuhan, a fiának azonban sikerül elkapnia egy palackot.

“A legnehezebb helyzet Herszon város Korabelnij kerületében alakult ki. Ott 3 és fél méterrel emelkedett meg a vízszint, és több mint ezer házat árasztott el a víz” – közölte Olekszij Kuleba, az ukrán elnöki hivatal helyettes kabinetfőnöke. Hozzátette: az evakuálások szerdán és a következő napokban autóbuszokkal és vonatokkal folytatódnak.

“Több mint 40 ezer embert fenyeget az árvíz. Az ukrán hatóságok több mint 17 ezer embert evakuálnak. Mintegy 25 ezer civil az oroszok által ellenőrzött területen él” – közölte kedden Andrij Kosztyin ukrán főügyész.

A kahovkai vízerőmű építése 1950 szeptemberében kezdődött az egykori Szovjetunióban, az első vízturbina 1955. október 18-án kezdett  áramot termelni,  1956. október 13-án helyezték üzembe az utolsó, hatodik turbinaegységet, ezzel az erőmű elérte a 312 MW teljesítményt.

Каховская ГЭС scaled

Nova Kahovka-i gát  a dnyeperi vízerőmű-rendszer folyásirány szerinti hatodik, egyben utolsó tagja. A Dnyeper duzzasztásával létrejött Kahovkai-víztározó felrobbantása nyomán 10 balatonnyi víz zúdult a környező területekre.

000 33h27u2 e1686029840743 660x371 1

Szólj hozzá