Dróntechnológia Hírek

Újabb technikai ugrás a drónrajok megjelenítésében

Portálunk is beszámolt korábban arról a – magyar részről MTA és ELTE-kutatókhoz fűződő – tudományos előrelépésről, amely a drónok rajokban történő felhasználását övezi, és hihetetlen módon előreviszi nemcsak a látványos show-elemeket tartalmazó éjjeli reptetéseket, hanem gyakorlatilag minden professzionális célú drón-alkalmazást is.

Most itt van egy újabb ugrás, ami még közelebb visz ennek a technológiának az alkalmazásához, terjedéséhez. Arról a drónokhoz kifejlesztett Heads-Up szemüvegről van szó, amit a napokban a Blue Bear Systems robbantott be a köztudatba.

Ez a bizonyos Heads-Up technológia azt tudja, hogy az AR (augmented reality, azaz kiterjesztett valóság) szemüveget viselő kezelő számára pontosan láttatja egy adott drónraj összes elemét, miközben megjeleníti aktuális állapotukat, különböző paramétereiket. Emellett persze az egyes drónok is kiválaszthatók és analizálhatók, ha éppen valamelyik eszköz rendszer-állapotának részletesebb megtekintésére lenne szükség.

BLUEBEAR

Hét drónból álló flotta nézete a szemüvegen keresztül.

 
A drónrajok üzemeltetői és a biztonsági pilóták számára igen hasznos megoldásról van szó, hiszen nem egyszerű mutatvány több drónt kezelni egyszerre, azonos területen belül. Kifejezetten értékes tehát a valós idejű információ arról, hogy hol vannak a drónok, hogy állnak erőforrás-tartalékkal; rossz időjárás esetén egyenesen létfontosságú ezen információk pontos kinyerése a biztonságos működéshez.

Már most bejelentették, hogy a fejlesztés itt nem állt meg: a szoftver következő verziója további külső adatforrásokkal, például a légijármű helyzetét automatikusan lesugárzó ADS-B (Automatic dependent surveillance-broadcast) bevonásával fogja javítani a biztonsági pilóták és az üzemeltetők helyzetfelismerését.

Forrás: Blue Bear Systems

Szólj hozzá