Drónsport Dróntechnológia

Új FPV modell a DJI-tól, egykezes vezérlési opcióval

A legnépszerűbb dróngyártók közé tartozó, Magyarországon is stabil jelenléttel rendelkező DJI egy nagy ugrással FPV versenydrónnal bővítette drón-palettáját.

Az új, hibridnek mondható modell ötvözi a hagyományos és a versenygépek képességeit, ugyanis FPV (first-person-view) és nagy sebesség mellett elérhetővé teszi a hagyományos drónok magas minőségű film készítésére alkalmas kameráját, és a DJI vezető drónjaira jellemző biztonsági és adatátviteli technológiát is. Mindemellett opcionálisan egykezes mozgásvezérlővel is irányítható – erre még visszatérünk!

DJI fpv drón

A négyrotoros DJI FPV fejlesztése során már a kompakt csomagolástól kezdve a lehető legjobb technológiákat sorakoztatták fel: versenyzőként repülhetünk vele, de választhatjuk a hagyományos drónok tulajdonságai közül a lebegést is, ráadásul gyorsulása és fékezési képessége is kiváló, abszolút összehasonlítható a saját építésű gépekkel – minden bizonnyal sokakat le is köröz.

Wolf Ferdinand, a DJI Europe kreatív igazgatója szerint a cég 2006-os indulása óta mindig újradefiniálja a drónok képességeit, és mivel idén ünneplik fennállásuk 15 éves évfordulóját, azzal tisztelegtek az eddigi innovációk előtt, hogy újragondolták az FPV-s drónrepülés eddigi formáit. A DJI FPV lehetővé teszi, hogy bárki átélhesse a magával ragadó drónrepülés teljes izgalmát anélkül, hogy komoly műszaki tudással rendelkezne és órákat töltene egy ilyen rendszer nulláról történő felépítésével.

Az újonnan tervezett motorok igazi versenyélményt hoznak: 140 km/h maximális sebességgel és 100-ra történő 2 másodperces gyorsulással bárki azonnal a profik között érezheti magát. Az új FPV rendszer lehetővé teszi a pilóták számára, hogy a drón szemszögéből láthassák a világot alacsony késleltetésű nagy felbontásban, köszönhetően a DJI saját OcuSync technológiájának harmadik generációs fejlesztésének, az O3-nak, amely a RockSteady elektronikus képstabilizátor segítségével 4K-s videót képes rögzíteni 60 kép / mp sebességgel.

Különböző üzemmódok

A DJI FPV három különböző repülési módot kínál:

Normál mód: ebben az üzemmódban a DJI FPV a többi DJI drónhoz hasonlóan működik, azaz GPS és / vagy vizuális pozicionáló rendszerek (VPS) használatával repül. A biztonság érdekében használhatók az elülső akadályérzékelők, melyek jelzik a drón útjába kerülő akadályokat, lassítják az eszközt, így a pilóta manőverezéssel könnyen elkerülheti az ütközést.

Manuális mód: a pilóta teljesen átveszi az irányítást a drón felett; tapasztaltabb felhasználóknak ajánlott üzemmód, mivel az összes érzékelő és lebegő funkció le van tiltva.

Sport mód: az előző kettő keveréke, amely a manuális üzemmóddal járó dinamikus mozgási képességek egy részét kínálja a normál mód legfontosabb biztonsági funkcióival együtt. Középutat képez tehát a többi üzemmód között, teret adva a pilóta képességeinek felfedezésére, miközben szokják az FPV repülés élményét.

DJI fpv

Nézet opciók

A DJI FPV repülés közben többféle nézetet kínál.

Kiváló minőségű mód: 1440×810 pixel felbontás, 60 FPS-es képfrissítéssel és 142° széles látómezővel, vagy akár 150°-os látótérrel, ha 50 FPS-es képfrissítésnél álluk meg. Késleltetés maximum 40 milliszekundum (ms).

Alacsony késleltetési mód: magas képkockasebességet aktivál a filmszerűbb megjelenés érdekében úgy, hogy a jel késleltetése 28 ms alatt van. A felbontás itt is 1440 × 810 pixel, a képkockaszám 120 FPS 142 ° látótér mellett, vagy 100 FPS 150° látótérrel.

Közönség mód: a pilóta nézőpontja ebben az esetben megosztható akár nyolc további személlyel, ezek a további szemüvegek összekapcsolhatók a pilóta nézetével.

Az FPV Combo csomag tartalmazza a drónt, az FPV Remote Controller 2 távirányítót, az FPV Goggles V2 videószemüveget, az összes szükséges kábelt és egy akkumulátort.

dji fpv combo

Egykezes irányítás

A gyártó a DJI FPV-hez extra újításként a hagyományos kontroller mellett egy egykezes vezérlőt, Motion Controllert is kínál, amely botkormányra hajazó működésével a felhasználó kezének mozdulatait követve képes irányítani a drónt.

Cikkünk a DJI magyarországi disztribútora, a Duplitec Kft. támogatásával készült.

Szólj hozzá