Dróntechnológia Hírek

Új drónfejlesztés segíthet az eltűnt személyek megtalálásában

Vészhelyzetben az idő a legnagyobb ellenség, amellyel az elsősegélynyújtóknak szembe kell nézniük. Minél több idő szükséges az eltűnt személy megtalálásához, annál valószínűbb, hogy az áldozat súlyos veszélynek van kitéve. Egy technológiai start-up cég szabadalmaztatott drón megoldása most segíthet az eltűnt személyek gyorsabb megtalálásában.

Flyhound Rescue alkalmazás

A Flyhound Rescue alkalmazás lehetővé teszi, hogy a drón gyorsan, az áldozat bevonása nélkül megtalálja az eltűnt személyt.

 
Hogy működik a keresést segítő drónfejlesztés?

A New York-i székhelyű Flyhound Corporation közleménye szerint sikerült kifejleszteniük egy drónra szerelhető modult, amely rádiójeleket használ az eltűnt személyek keresésének felgyorsítására. A nemrégiben szabadalmaztatott technológia az eltévedt kirándulók, illetve a természeti katasztrófák áldozatainak mobilkészülékeiről érkező mobiljelek háromszögelésével működik.

Ami igazán előnyös, hogy a technológia fejlett lokalizációs algoritmusai nem igényelnek aktív mobilhálózati jelet. Ezáltal olyan távoli vagy katasztrófa sújtotta területeken is használható, ahol a mobilhálózati infrastruktúra nem áll rendelkezésre vagy ki van kapcsolva.

Milyen drónokkal kompatibilis a keresést támogató technológia?

A Flyhound fejlesztése jelenleg a DJI Phantom, a DJI Matrice, a Yuneec Typhoon, valamint a Phy Sci Instant Eye drón modellekkel kompatibilis. Továbbá fejlesztés alatt áll a Skydio X2, a Brinc Lemur S, a Parrot Anafi USA és a Parrot Anafi AI drónokhoz.

A start-up berkein belül tehát már dolgoznak a további drón típusokkal történő integráción. Elvégre minél több drón típushoz lehet majd csatlakoztatni a keresést segítő megoldást, annál több veszélyhelyzetben segíthet a technológia életeket menteni.

A Flyhound előnye, hogy zökkenőmentesen integrálódik a drón- és eseménykezelő platformokba, melynek köszönhetően a telepítése zökkenőmentesen, gyorsan menedzselhető, akár stresszhelyzetben is.

Még néhány érdekesség a friss fejlesztés kapcsán

A fejlesztés fontos összetevője, hogy valós időben képes megjeleníteni a keresett személy helyzetét a keresési terület digitális térképén. Segítségével így az elsősegélynyújtók nagyságrendekkel gyorsabban képesek meghatározni az eltűnt személyek helyzetét.

A start-up cég közleménye szerint a vészhelyzeti szakemberek arra is használhatják az új fejlesztést, hogy például földrengések, árvizek vagy extrém hóesés okozta problémák esetén lokalizálják a torlaszok, nagyobb áradások helyét, mely így tovább javíthatja az áldozatok helymeghatározását.

A Flyhound fejlesztése mérföldkő lehet a közbiztonság és a katasztrófa-elhárítás területén. Ezek a szegmensek ugyanis rendkívül jelentős személyi és anyagi erőforrást igényelnek, és szó szerint emberéletek múlhatnak a hatékonyságon.

Szólj hozzá