Dróntechnológia Hírek

Szintlépés a drónok távoli azonosításában

Kisméretű, könnyen használható és ami a legfontosabb, valóban működik is. Bizonyára utóbbi a legfontosabb hír a drón műveletek távoli irányítását és koordinálását segítő innovatív eszköz, vagyis a Dronetag Mini kapcsán.

A cseh Dronetag nevű startup első terméke tehát mérföldkőnek számíthat a drón technológia elterjedésében. Ennek szellemében foglaltuk össze a legkönnyebb, legkisebb és legolcsóbb remote ID eszköz fontosabb sajátosságait.

mini_photo_7

Miért is lényeges kérdés a drónok távoli azonosítása és koordinálása?

Természetesen a drónok látványosan növekvő száma váltja ki azt, hogy világszerte egyre nagyobb igény mutatkozik a távoli azonosítást és koordinálást segítő rendszerek iránt. Ennek hiánya egészen mostanáig gátat szabott a drónos szállításoknak, drón flottáknak, illetve a drónok széleskörű hasznosításának.

Merthogy a pilóta nélkül repülő eszközök növekvő száma után zsúfolttá vált a légtér. Vagyis egyre veszélyesebbé vált a nagyszámú hasznosítás, miközben a koordinálás egyre inkább kihívásokat generált.

Ugyanakkor egy cseh startup munkásságának köszönhetően nagyon könnyen előfordulhat, hogy egy meglehetősen komoly lépéssel közelebb kerüljünk a fentebb taglalt célokhoz, vagyis a drónok szélesebb körben történő hasznosításához.

mini_photo_2

Hogy működik és miben segít a Dronetag Mini eszköze?

Az eszköz neve nem véletlenül Mini, hiszen a maga 32 grammos súlyával és fél müzliszeletnyi méretével tényleg borzasztó könnyű dolog a szállítása és a használata. Funkcionalitásának lényege, hogy digitálisan képes továbbítani a drón üzemeltetők számát, illetve a drónok és a pilóták helyzetét.

Ebben nagy hozzáadott értéket jelnet a Minihez kapcsolódó mobil- és webes alkalmazás. Ezek segítségével biztosítható, hogy a drónok a repülési terveikkel együtt a légtérhatóságok és más pilóták számára láthatóak legyenek.

Mindezt akár 14 órás akkumulátor-üzemidővel megtámogatva, és 249 Eurós beszerzési árért cserébe. A magasszintű hatékonyság és a kedvező űr remélhetőleg hozzájárulhat, hogy a Dronetag Mininek köszönhetően a pilóta nélküli forgalomirányítás és a biztonságos légtérkoordináció szintet lépjen.

mini_photo_3

Amit a Dronetag startupról tudni érdemes

A Dronetag egy 2018-ban alapított cseh vállalkozás, amely a biztonságos drón repüléseket támogató megoldások fejlesztésével foglalkozik. Tevékenységük célja a drónok és felhasználóik számára biztonságos hozzáférést biztosítani a légtérhez, illetve hozzájárulni a drón balesetek megelőzéséhez.

A Mini kapcsán a startup alapítójának és vezérigazgatójának számító Lucas Brchl a következőket mondta el: “A Dronetag Mini az egyetlen olyan eszköz a piacon, amely egyrészt közvetlen, másrészt hálózaton keresztüli távoli azonosítást is kínál. Ami azt jelenti, hogy nemcsak a jelenlegi követelményeknek felel meg, hanem jövőbiztosan a jövőbeni igényeknek is”.

Képek forrása: Dronetag sro

Szólj hozzá