Hírek

Románia: drónokkal fogja ellenőrzi az elektromos vezetékeket az E.ON

Az E.ON az egyik legnagyobb román energetikai szolgáltató. A német tulajdonban levő cégnek 3,6 millió ügyfele van, magánszemélyek, cégek és intézmények egyaránt. Az E.ON 25 800 kilométeres gázelosztó hálózatot üzemeltet 20 erdélyi megyében, 6 moldvaiban pedig 81 500 kilométer hosszú elektromos hálózatot üzemeltet. 

eon

Az E.On, amely a moldovai régió villamosenergia-elosztási területét irányítja, drónokat kezdett el használni az elektromos hálózatok ellenőrzésére, és már 11 pilótát képzett ki ezzel kapcsolatban.

„Kamerával és hőkamerával felszerelt drónokkal ellenőrizzük az elektromos vezetékeket. Mit is jelent ez? Kollégáinknak már nem kell kilométereket gyalogolniuk az autóval nem elérhető területeken, sokkal könnyebben gyűjtenek információkat a terepen, és sokkal hatékonyabban tudják ütemezni a beavatkozásokat. Már 11 pilótánk van, akik megkezdték a tesztrepüléseket, és Neamt és Iași megyében 100 km-es hálózatról gyűjtenek majd adatokat, amelyeket mesterséges intelligencia segítségével dolgoznak fel. Legyen jó alkalom az ellenőrzésre!” – áll a Delgaz Grid, az E.On csoporthoz tartozó, hálózatokkal foglalkozó cég facebook oldalán.

„Új technológiák és innováció tör utat magának a Delgaz Grid által üzemeltetett felsővezetékek felügyeletében és karbantartásában Moldova hat megyéjében. A Spectrum AERO projekt révén kamerákkal és hőképalkotással felszerelt drónjaink gyorsan és pontosan gyűjtenek adatokat a terepen, és ezáltal jelentősen csökkentik a közép- és nagyfeszültségű hálózatok időszakos ellenőrzésének idő- és erőforrásigényét, összehasonlítva a terepen autóval, ill. gyalog. Az információkat mesterséges intelligencia-algoritmusok értelmezik, amelyek segítenek a kollégáknak a meghibásodások fontossági sorrendjében, és így biztosítják a gyors és hatékony beavatkozást. Ezek a berendezések optimalizálják a működési erőforrásokat, csökkentik az ellenőrzésekhez szükséges időt, és hozzájárulnak az ügyfeleinknek kínált szolgáltatások minőségének javításához” – mondta Volker Raffel, az E.On Románia vezérigazgatója az economica.net román gazdasági hírportálnak.

„Eddig négy drónt engedélyeztek és 11 pilótát igazoltak, akik Neamt és Iași megyében végeztek tesztrepülést. A következő lépések között szerepel a pilóták képzése és a hálózat 100 kilométeres hosszának adatgyűjtése 2024 végéig” – mondta az E.On Románia vezetője.

2005-ös helyi piacra lépése óta az E.ON 2,3 milliárd eurót fektetett be elsősorban a földgáz- és villamosenergia-hálózatok korszerűsítésére.

 

Szólj hozzá