Hírek

Románia 321 millió dollár értékben vásárol török ​​TB2 harci drónokat

A román védelmi minisztérium 321 millió dollár értékű szerződést írt alá a Baykar török ​​katonai, védelmi céggel TB2-es pilóta nélküli légi járművek vásárlására. A TB2 drónok rendkívül hatékonynak bizonyultak a harci műveletekben és a török ​​hadsereg széles körben használta őket. 

roman

Egy török ​​Bayraktar TB2 harci drón látható a Litván Légierő Siauliaiban, 2022. július 6-án tartott bemutatóján

A drónokat várhatóan Temesvárra szállítják, 93. légibázisra, ahol korábban a Román Légierő a MiG-23-asokat üzemeltette.

Ezzel az akvizícióval Románia lesz a második EU-ország Lengyelország után, amely TB2-ket vásárol és üzemeltet, és a harmadik olyan európai NATO-tag, amely Törökországon kívül rendel ilyen drónokat.

Bayraktar TB2 Runway scaled

Ez a beszerzés is bele illik a Román Hadsereg 2040-ig tartó átalakításának tervében, amely során olyan román ambíciók fogalmazódtak meg, hogy a haderőt olyan új katonai felszerelésekkel és fegyverrendszerekkel lássák el, amelyek biztosítják a rugalmasságot, a helyzetfelismerést és a tűzerő növelését.

Bayraktar TB2 Ground

Románia a 2023-2028 közötti időszakban 2,8%-kal kívánja növelni védelmi költségvetését. Tavaly az ország nagyjából 8 milliárd dollárt különített el 2023-ra, ami éves szinten 45,2%-os növekedést jelent.

A román légierő modernizálása érdekében a hónap elején Klaus Iohannis román elnök közleménye szerint Bukarest F-35-ösök vásárlását is fontolgatja.

A megvásárolandó UAS-rendszereket a román szárazföldi erők használják majd. Összesen 18 drónról szól a szerződés. A török drónokat egyébként 20 országban használják már

 

Szólj hozzá